EdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSciTechVideoZanimljivostiZdravlje

5 razloga zašto je dobro pomagati drugima

Pomaganje i davanje pomaže svakome od nas koji to činimo na puno načina. Usrećiti nekoga i pomoći mu ima pozitivan učinak za naše psihičko pa tako i fizičko zdravlje. I sami znate koliko je dobar osjećaj pomoći nekome iskreno iz srca.

Za vas smo izdvojili 5 razloga koji će vas sigurno motivirati da pomažete još više.

  1. POMAGANJE DRUGIMA POVEĆAVA OSJEĆAJ ZADOVOLJSTVA

Kada pomažemo drugima u nama se budi osjećaj zadovoljstva jer smo napravili nešto korisno. To zadovoljstvo nam pomaže u osnaživanju nas samih zadržavajući taj dobar osjećaj. Luči pozitivne hormone i osjećamo se bolje.

  1. JAČA IMUNITET

Stvarajući dobre emocije naš organizam luči hormone sreće, mira i zadovoljstva. Cijelokupna kemijska struktura mozga i tijela u tim trenucima svoj fokus stavlja na regeneraciju tijela i jačanje imunološkog sustava

  1. SMANJUJE STRES

Često smo opterećeni poslom, novcem i svakodnevnim obavezama. Kada pomažemo drugima fokus je na njima i na tome da dajemo svoj doprinos da bi nekome bilo bolje. Samim time organizam više nije u stanju stresa nego u stanju zadovoljstva koje traje neko vrijeme nakon toga što automatski znači da smo manje vremena u danu bili izloženi vlastitim štetnim hormonima stresa.

  1. UČI NAS ZAHVALNOSTI

Pomaganje drugima u njihovim izazovima i teškoćama u kojima se nalaze osvještava nam sve ono što mi imamo i na čemu možemo biti zahvalni a često se toga ni ne sjetimo jer iz svoje perspektive uzimamo to zdravo za gotovo.

  1. STVARA NOVE VEZE S DRUGIM LJUDIMA

Da bismo bili radosni, sretni i dobro bitno nam je biti okružen ljudima. Pomažući drugima stvaramo nove veze, prijateljske, poslovne, partnerske i samim time se više osjećamo kao dio zajednice, svijeta i stvara nam onaj divan osjećaj da smo i mi bitni.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.