EdukativnoLifestyleZdravlje

Čičak – zamjena za insulin

Ova korovska biljka ima snažna antimikrobna, protivupalna i stimulativna svojstva. Ne sadrži skrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi

Čičak je izuzetno ljekovita i potpuno netoksična trava, koja se podjednako primjenjuje u makrobiotici, fitoterapiji, farmaciji i kozmetici. To je dvogodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu i do 2 metra. Prvo razvija dugačak, vretenast korijen i krupne listove, a potom mu se, u drugoj godini, formiraju razgranata stabljika i purpurno-crveni cvijet. Rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspijeva na neobrađenom zemljištu, pored puteva i po atarima van naselja. Cvjeta od juna do augusta, a njegovi ljekoviti dijelovi jesu mladi listovi, zrelo sjeme i dvogodišnje korenje koje se sakuplja u proljeće ili jesen. Čičak obiluje ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži i etarsko ulje, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne supstance zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Osim toga, posjeduje svojstva diuretika, djeluje protivupalno i stimulativno, a preparate od ove biljke mogu da koriste čak i najosetljivije osobe, djeca, trudnice i dijabetičari.

Koža

Mast od čička ubrzava zarastanje rana i djeluje umirujuće na upaljenu kožu. Koristi se za liječenje ojeda, opekotina, bradavica, lišajeva, ekcema i psorijaze.

Kosa

Čičak je najefikasniji prirodni lijek u borbi protiv peruti i opadanja kose. Ukoliko se vlasište redovno ispira čajem od ove biljke, dlaka postaje jača i sjajnija.

Respiratorni sistem

Sirup od korijena i sjemena čička otklanja gnojna žarišta iz usne duplje, podstiče izbacivanje bronhijalnog sekreta i regeneriše pluća.

Nervni sistem

Ulje od ove ljekovite biljke djeluje kao sedativ, a preporučuje se osobama koje pate od šizofrenije, histerije i nesanice.

Organi za varenje

Čičkove sjemenke smiruju nervozu crijeva, smanjuju nadutost i eleminišu gasove, dok se korijen i list od ove biljke koriste za liječenje opstipacije i čira na želucu.

Urinarni trakt

Tinktura od čička podstiče izbacivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mokraćne bešike, a djelotvorna je i u slučaju hroničnog cistitisa.

Dijabetes

Čičak ne sadrži skrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi. Dijabetičari bi svako jutro na prazan stomak trebalo da popiju po jednu rakijsku čašicu tinkture od čička.

Reuma

Oblozi od ove ljekovite biljke ublažavaju bolove i podstiču pokretljivost zglobova.

Krv

Čičak čisti i jača krv, liječi anemiju i leukemiju.

Jetra

Ova ljekovita trava stimuliše regeneraciju jetre i čisti je od toksina.

Imunološki sistem

Sirup od čička podstiče detoksikaciju organizma i regeneriše oštećeno tkivo.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.