EdukativnoIstraživanjaMagazinSciTechZanimljivosti

Da li je dovoljan miris kafe za razbuđivanje?

Mnogi bez nje ne mogu da započnu jutro, a dok je pojedinima dovoljan samo gutljaj, drugima su neophodni "galoni" ovog napitka da bi "otvorili" oči. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da kafa razbuđuje i samo svojim mirisom.

Nova studija koja se bavi efektima aroma kafe i aktivnostima mozga pokazala je da učinak i produktivnost ima i sam miris najpopularnijeg toplog napitka, prenosi britanski portal “Metro”.

Po najnovijem istraživanju, ako slučajno ne volite ukus ovog napitka, dovoljno je samo da osjetite miris skuhane kafe i već ćete biti spremni za posao.

Istraživači Stivens biznis škole iz Nju Džersija razdvojili su 114 učenika u dvije grupe – jednu su izložili mirisu, a drugu ne, te su zaključili da im je samo udisaj kafe pomogao da se razbude i da vjeruju i očekuju da će bolje raditi.

Kafa ne samo da razbuđuje, već daje i energiju, a ispitanici koji su pomislili da će uspješnije obavljati posao kada popiju ovaj napitak ne samo da su to predvidjeli, već su zaista i bili produktivniji.

“Zanimljivo je što je miris kafe pomogao ljudima da bolje funkcionišu na analitičkim zadacima, ali i to što su mislili da će biti bolje. Pokazali smo da je ovo istraživanje barem djelimično odgovorno za njihovu poboljšanu performansu”, rekla je istraživačica Adriana Madžharov.

Izvor
b92
Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.