EdukativnoLifestyleMagazinSavjetiZanimljivosti

Evo zašto nikada ne bi trebali da bacate kontaktna sočiva

Kada slijedeći put počnete da bacate sočiva u WC šolju ili neki drugi odvod, razmislite dobro o tome šta radite

Kada par kontaktnih sočiva dostigne kraj svog kratkog životnog vijeka, većina ljudi ih baca u odvode u kupatilu. Ali, kako ističe ” The Atlantic”, to je jako loša navika koja mnogo utiče na životnu sredinu.

Iako su mala i tanka, kontaktna sočiva mogu doprinjeti mikroplastičnom zagađenju na vodenim tokovima, šta se uvijek događa kada se ne uklone pravilno. Prema novoj studiji predstavljenoj na nedavnom američkom sastanku “Američkog hemijskog društva” u Bostonu, oko 19 odsto korisnika kontaktnih sočiva ih nakon isteka roka trajanja baca u WC šolju, umjesto da ih odlaže u smeće.

To znači da oko 3 milijarde kontaktnih sočiva godišnje završi u rijekama, morima i ostalim vodenim tokovima.

Vođa ovog istraživanja, dr Halden je rekao da je inspirisan svojim ličnim iskustvom, jer i on nosi kontaktna sočiva, a nije mogao da pronađe nikakve studije o tome šta se dešava sa sočivima nakon šta se bace u odvod. Halden i njegov tim su otkrili da sočiva završavaju u otpadnoj vodi, gdje mogu da potonu na dno jer su gušća od vode. Ona, tamo mogu da ugroze vodeni život, naročito živalj koji živi blizu dna i koji guta čestice.

Istraživači su otkrili da mikrobi u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda mogu sami da degradiraju strukturu sočiva i da ih razbiju u male dijelove. U većem okruženju, ti komadi mogu ući u svaki organizam u lokalnom lancu hrane. Pored toga, neka od napuklih sočiva se pretvaraju u mulj otpadnih voda, koji se na kraju koristi za đubrenje usjeva, tako da sočiva mogu završiti u našem tijelu i uticati na rad crijeva.

Trenutno nije poznato do koje mjere nepravilno odlaganje sočiva utiče na zdravlje ljudi, zna se samo da utiče.

– Konačno, nadamo se da će proizvođači sprovesti više istraživanja o tome kako sočiva utiču na vodeni život i koliko brzo se rastvaraju u morskom okruženju. – navodi Halden u saopštenju.

Kada slijedeći put počnete da bacate sočiva u WC šolju ili neki drugi odvod, razmislite dobro o tome šta radite i odložite ih u smeće.

Izvor
telegraf.rs
Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.