Kako pripremiti stan za veliku žurku

Kako pripremiti stan za veliku žurku

Saznajte kako se pripremiti za dobru kućnu žurku i izbeći početničke greške koje vam mogu ostaviti fleke!

Sopstveni dom je iz više razloga idealno mesto kada je u pitanju organizacija proslava: kućne žurke su jeftine, nema namrštenih izbacivača i neželjenih gostiju, sami birate muziku, i svi se dobro provedu.

Ipak, kućne proslave imaju i jednu veliku manu – odigravaju se u vašem stanu, i posle nema bega od nereda!

Ispomeran nameštaj, fleke svuda, pod koji se lepi, oborene saksije, besne komšije… Sve vas ovo dočeka izjutra mamurne, a potencijalna pomoć je zbrisala svojim putem. Ipak, ne treba strahovati i izbegavati dobar provod u sopstvenoj režiji samo zbog toga. Uz naše savete pripremite vaš dom za proslavu bez neželjenih posledica!

Obavestite stanare o proslavi

Čim saznate koje večeri i u koliko sati ćete pozvati prijatelje na žurku, istaknite obaveštenje na ulaznim vratima i u liftu, kako nikome ne bi promaklo. Kako biste izbegli prigovore, idealno bi bilo da žurka bude u petak ili subotu uveče, a obaveštenje napišite u prijateljskom tonu – pri čemu možete pozvati i komšije da svrate na piće!

Umotajte tepihe i prostirke

Velika žurka znači mnogo gostiju – a svi oni će obuveni gaziti po celom stanu, gde vi često idete bosi i spavate. Nečistoće je znatno lakše ukloniti sa glatkih površina, dok se neke fleke sa tepiha, ćilima i prostirki peru teško, a nekad ne mogu uopšte da se skinu.

Jednostavno ih umotajte ili složite i privremeno odložite na neko drugo mesto! Neka posetioci slobodno igraju i koračaju, a kada odu, dobro operite parket, linoleum i pločice dobrim i jakim sredstvima, a potom ih i dezinfikujte. Podove ste sačuvali!

Čaše i escajg

Nagađamo da spadate u ljude kojima stajanje kraj sudopere i skupljanje krhotina čaša i tanjira sa poda i nisu naročito zabavni. Na svu sreću, i ovo je moguće kompletno eskivirati.

Nabavite pre žurke puno plastičnih čaša, a ako ćete posluživati i hranu, možete pronaći plastične viljuške, nožiće i kašičice, kao i kartonske tanjiriće. Ukoliko se plašite da će u toku večeri ponestati čistih čaša, stavite kraj njih dva – tri markera pomoću kojih će gosti napisati na njima svoja imena.

Kada se žurka završi, samo pokupite u kesu čaše, tanjiriće i escajg i bacite sve u đubre. Piti vino iz plastičnih čaša nije neki gušt, ali mnogo je lepše baciti čaše umesto da ih sutradan perete!

Sklonite sve što je lomljivo

Enterijer ste verovatno oplemenili pokojom dragom figurom, staklenom vazom, ramovima sa fotografijama i sličnim detaljima koji pune vaše police.

Velika i bučna kućna žurka nije vreme da ih koristite za dekoraciju – neko će se dok igra razmahati i oboriti nešto, nasloniti gde ne treba, a ni pripiti gosti nisu čuveni po pažljivom čuvanju stvari. Zato ih sve skupite, odnesite u jednu sobu koju ne nameravate da otvorite za goste, i tu zaključajte. Isto važi i za staklene stočiće i police sa staklenim pločama koje se mogu izvaditi.

Preporučujemo da u tu sobu sklonite i ušteđevinu i druge vredne stvari koje želite da sačuvate od tuđih očiju, za svaki slučaj.

Pripremite neophodne zalihe – i za posluženje i za čišćenje!

Uvek je dobro imati flašu – dve pića viška, za svaki slučaj. Pored alkohola, budite tip domaćina koji će se setiti da u zamrzivač stavi puno leda, a u frižider par flaša negazirane vode i običnih sokova.

Ukoliko će neko ostati da prespava, budite sigurni da će ujutru biti gladan, a i vi ćete. Najlakše je gurnuti u rernu picu ili gomilu pogačica i uživati u vrućem pecivu sa jogurtom, a da niko ne mora da mamuran ide u prodavnicu.

Što se tiče sredstava za čišćenje – nabavite jaka i dobra za pod, magične krpe i pripremite kofu sa džogerom. Za prvu pomoć i uklanjanje najrazličitijih fleka možete upotrebiti i uobičajene stvari iz kuhinje: medicinski alkohol, limun, sodu bikarbonu i obično sirće, sa toplom vodom. Nameštaj možete zaštititi nekim presvlakama do kojih vam nije naročito stalo, i koje posle možete oprati u mašini za veš, kako biste izbegli prljanje i oštećenja.

Ovako pripremljeni, možete se opustiti i bez brige uživati u proslavi!

    Povezane objave