EdukativnoLifestyleSavjeti

Kako sve možete iskoristiti ljusku od jajeta?

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, kućanstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo 7 pametnih upotreba čvrstog oklopa

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta također će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosica i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu primjerice čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater 

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

5. Sredstvo protiv svrbeža 

Ljuske jajeta ostavite u staklenci s jabučnim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastat će homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svrbeža posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

6. Nadomjestak prehrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svojeg psa kao nadomjestak kalcija za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.