EdukativnoLifestyleSavjetiZdravlje

Ljeto je! Znate li koje korake poduzeti u slučaju sunčanice?

U vrelim ljetnim danima, kada su temperature izuzetno visoke, umije da "pukne" i najzdraviji organizam. Iako stručnjaci stalno upozoravaju i dijele savjete o poželjnom ponašanju, mnogi se toga ne pridržavaju.

Stručnjaci objašnjavaju i što sve može da se dogodi na paklenim vrućinama.

* Pri dužem izlaganju organizma visokoj temperaturi može doći do toplotnog udara ili sunčanice. Ovo stanje je praćeno mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, glavoboljom, malaksalošću, visokom temperaturom. Ukoliko se ovakvi znaci prepoznaju, osobu treba skloniti sa izvora toplote, raskomotiti je i više puta tuširati u toku dana mlakom vodom. Važno je i da unosi što više tečnosti zbog dehidriranosti i lijekove koji snižavaju visoku temperaturu.

* U ljetnim mjesecima veoma je česta pojava visoke temperature a da nije uslovljena sunčanicom ili toplotnim udarom. Prolaznog je karaktera, praćena malaksalašću, a traje tri-četiri dana. O njenoj pojavi posebno treba voditi računa kada su djeca i starije osobe u pitanju. Temperatura se snižava antipireticima i hladnim kupkama uz masiranje alkoholom.

* Usljed nedovoljnog unošenja tečnosti, u svakom trenutku može doći do dehidriranosti organizma. Ovo stanje je naročito opasno za hronične bolesnike, starije osobe, djecu i trudnice. U slučaju malaksalosti i iscrpljenosti, najvažnije je što prije nadoknaditi izgubljenu tečnost, jesti dosta voća i povrća, izbjegavati sunce, nositi odjeću od laganih materijala i baviti se samo umjerenim aktivnostima.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.