EdukativnoIstraživanjaLifestyleNaukaSciTechZdravlje

Novo otkriće njemačkih naučnika vezano za Parkinsonovu bolest

Njemački naučnici su pronašli dodatne dokaze da bi Parkinsonova bolest mogla da bude autoimuna. Oni su, koristeći model matičnih ćelija, pokazali da ćelije imunološkog sistema napadaju dopamin, koji proizvode ćelije ljudi koji boluju od Parkinsona, ali ne i ćelije osoba koje ne pate od te bolesti.

Dopamin je važan za mnoge funkcija mozga. Kod Parkinsonove bolesti moždane ćelije koje proizvode dopamin odumiru, a razlog toga nije poznat.

Kako sve više ćelija nestaje, nivoi dopamina opadaju, pa simptomi kao što su tremor, usporenost, ukočenost i problemi sa ravnotežom postaju sve izraženiji. Javljaju se i problemi govora, teškoće pri gutanju, kao i nekontrolisani pokreti, piše Medical News Today.

Kod autoimunih bolesti imunološki sistem napada zdrave organe, tkiva i ćelije umjesto da ih štiti.

Iako ideja da bi Parkinson mogao da bude autoimuna bolest nije nova, biološki dokazi koji podupiru tu pretpostvaku su sve do skoro bili ne tako brojni.

Tek nedavno, naučnici su doveli u vezu upotrebu lijekova koji ublažavaju reakcije imunološkog sistema sa smanjenjem rizika od nastanka Parkinsonove bolesti.

Ova nova studija Univerziteta Fridrih Aleksander iz Erlangena objavljena je u časopisu Cell Stem Cell.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.