EdukativnoZdravlje

Popodnevno spavanje je dobro za vaše srce!

Ako ste se pitali koliko je zdrava popodnevna dremka i kako utiče na organizam, naučnici su konačno dali odgovor koji će se svideti brojnim spavalicama. Popodnevna dremka, naime, kako je predstavljeno na nedavno održanoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva u Londonu, utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Na konferenciji je rečeno da ne samo da snižava pritisak, već umanjuje šanse za srčani udar i druga kardiovaskularna oboljenja. U istraživanju je učestvovalo 400 muškaraca i žena koji su patili od povišenog krvnog pritiska.

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj poslije podne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosječno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali poslije podne, prenosi portal Iflscience.com.

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i “sniženje pritiska od 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 10 odsto”.

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak za 3 mm Hg po svakome satu spavanja, šta je prosječno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih lijekova gornji krvni pritisak smanjuje za 5 do 7 mm Hg.

Još jedan podatak koji ide u korist onima koji poslije podne vole da dremnu – studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska. Utvrđeno je da jedan sat sna daje najbolje rezultate.

Kalistratos je primjetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi trebalo da se pozabave oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti.

“Nažalost, poslepodnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija”, kazao je Kalistratos.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.