EdukativnoIstraživanjaNaukaSciTechTehnologija

Simulacija života na Marsu u trajanju od jedne godine

Tim američke svemirske agencije NASA izolovan je u kupoli u blizini neaktivnog vulkana na Havajima, u uslovima kakvi bi trebalo da vladaju na Marsu, prenio je danas BBC.

Izolacija će trajati godinu dana, što će biti najduži pokušaj takve vrste do sada, a šestočlani tim čine ;francuski astrobiolog, njemački fizičar i četiri Amerikanca – pilot, arhitekta, novinar i pedolog.

Oni će živjeti u malom prostoru ispod kupole, bez svježeg vazduha, svježe hrane i privatnosti, a izlazak van kupole biće moguć do 11 metara i zahtjevaće skafander. Svako od njih će u svojoj sobi imati mali krevet za spavanje i sto.

Dok se drugi ekperimenti američke svemirske agencije baziraju na istraživanju tehničkih i naučnih izazova putovanja, ovim eksperimentom se ispituje ljudski element i problemi koji nastaju usljed života u malom prostoru.

Kako je prenio Bi-Bi-Si, stručnjaci procjenjuju da bi misija na Crvenoj planeti mogla da počne za jednu do tri godine.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.