EdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSciTechZanimljivostiZdravlje

Znate li da špinat jača mišiće?

Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedjelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom

Hidroksiekdison ili ekdisteron, materija koja se nalazi u povrću, povećava snagu sportistima i trebalo bi je zabraniti kao doping, objavili su naučnici berlinskog univerziteta i Svjetska antidoping agencija (WADA). Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedjelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom. 

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali špinat je među njima najpoznatiji. Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sportistima zanimljiv jer povećava sintezu proteina, snagu i izdržljivost.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.