MagazinNovostiSvijetVideoZanimljivosti

Koale stigle u Evropu, privikavaju se na život u Velikoj Britaniji

Pet južnih koala preletjelo je pola svijeta kako bi stigle u Evropu, što je dio plana za stvaranje rezervne populacije ove vrste, daleko od rodne Australije.

Iako nisu ugrožene vrste, koale se smatraju izuzetno ranjivim, a naučnici će ih proučavati u njihovom novom domu u Velikoj Britaniji kako bi im pomogli da se prilagode na život u Evropi.

Među koalama koje su stigle u Veliku Britaniju, četiri su ženke i jedan mužijak.

“Postoji mnogo više stvari od sjedenja na drveću i spavanja. Koale su prilično komplikovane. Njihovo ponašanje, hijerarhije i sve što rade je zaista fascinantno”, kazala je Kim Reynolds, jedna od čuvarica životinja.

Ove koale prvi put su se vozile u sanducima na putu do Evrope, što je bio veliki šok za njih da budu usamljene na mračnom mjestu na kojem čuju razne zvukove.

“Bolesti kao što su klamidija i retrovirusi, uništavaju živote koala. U Velikoj Britaniji nisu prisutne ove bolesti, što znači da na neki način osiguravamo populaciju koala”, kazao je Greame Dick, kustos u britanskom parku Longleat Safari gdje su smještene koale.

Koale u Velikoj Britaniji će biti izolirane od javnosti narednih šest mjeseci, dok se ne priviknu na svoj novi dom. Nakon toga postoji mogućnost da će se ljubitelji ovih životinja moći poigrati s njima.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.