Nekategorisano

Nasa: Davne 1977 u sondama Vojadžer poslala snimljen zvuk sa Zemlje

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je na internetu integralni sadržaj zlatnih ploča sa snimljenim zvukovima sa Zemlje, koje je poslala 1977. u sondama Vojadžer 1 i 2, kako bi ih neka napredna vanzemaljska inteligencija pronašla, te se tako upoznala sa nama i našom planetom.

Među audio zapisima nalaze se pozdravi na 55 jezika, kao i zvukovi iz zemljine svakodnevice – zvuk kiše i vjetra, voza u prolazu, automobila, ali i dozivanje majmuna i slonova.

Na zlatnim pločama je snimljeno i 27 muzičkih numera, od Baha do Čaka Berija i Luisa Amstronga, od senegalskih do kineskih i peruanskih melodija.

Bio je to način da se sažme čovječanstvo. Zvučni zapisi dopunjeni su sa 116 fotografija najpoznatijih prizora sa Zemlje, shemama solarnog sistema i objašnjenjem našeg digitalnog sistema.

Ispod možete čuti pozdrav na srpskom, a kompletne poruke možete čuti ovdje.

Inače, jedna od pjesama koju je NASA poslala vanzemaljcima jeste i bluz klasik Blajnd Vilija Džonsona “Dark Was the Night, Cold Was the Ground”.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.