Nekategorisano

Oaza mira: Planina Tara na 190 kilometara od Beograda

OVIH toplih augustovskih dana na planini Tari vri kao u košnici. Više hiljada turista je u hotelskom i privatnom smještaju na Kaluđerskim Barama, Račanskoj Šljivovici, Mitrovcu na Tari, Zaovinama, Osluši, Sokolini. Koloritna, gotovo nestvarna priroda, prekrasni pejzaži, dobar smještaj i povoljne, niže cijene u odnosu na druge planinske centre, i sve to na 190 kilometara od Beograda, svrstali su Taru u sam vrh srpskih turističkih destinacija.

Skoro četiri decenije nosilac razvoja turizma na ovoj planini je Vojna ustanova “Tara” sa 623 ležaja u hotelima “Omorika” i “Bijeli bor”, motelima i nacionalnim restoranima “Javor”, “Jeremičak” i “Radmilovac”.

– Po iskorišćenosti naših smještajnih kapaciteta i ove godine ubrajamo se među najbolje planinske centre u zemlji, a nema razloga da tako ne bude i ubuduće – priča Nevena Stanisavljević, portparol u Vojnoj ustanovi “Tara”. – Do kraja augusta nema nijednog slobodnog mjesta u hotelima “Omorika” i “Bijeli bor”, a prema najavama, i narednih mjeseci imaćemo dobru posjetu zahvaljujući i velikom interesovanju gostiju za vaučere. Do sada ih je u “Omorici” realizovano 105, a u “Belom boru” 21 vaučer.

U borovoj šumi su uređene trim-staze sa spravama za sport i rekreaciju od 1.600 metara i staze za šetnju dužine 10 kilometara. Staza ljubavi je uređena i dobila novi, još ljepši izgled.

Hotel “Bijeli bor”, 4,5 km udaljen od “Omorike”, ima sve uslove za kvalitetno izvođenje rekreativne nastave, škole u prirodi i sportskih kampova. Pored postojećih terena za rukomet, fudbal, odbojku, košarku, trim i ski-staze, “Bijeli bor” ima i dva najkvalitetnija teniska terena sa tvrdom podlogom.

Na Kaluđerskim Barama, proplanku okruženom stoletnim četinarima, smješten je apartmanski kompleks “Zeleni čardaci” sa konacima “Žubor” i “Slavuj”. Tu su letnjikovac, klupe za odmor, otvoreno ognjište, roštilj, pekara, prostor za igru djece i smještaj kućnih ljubimaca.

Mitrovac je jedna od najvećih visoravni Tare, na oko 1.080 metara nadmorske visine, gdje je izgrađeno veliko beogradsko dečje odmaralište.

CIJENE

POLUPANSION u hotelu “Omorika”, u jednokrevetnoj sobi je 3.150, dvokrevetnoj 2.600, a u apartmanu 3.700 dinara. Pun pansion u “Belom boru”je 2.350, a polupansion u depadansu “Javor” 2.250 dinara.

Za jednodnevni boravak u konacima “Žubor” i “Slavuj” u “Zelenim čardacima”, u sezoni, treba izdvojiti od 30 do 100 eura.

JEZERO I VIDIKOVAC

POSEBNU atrakciju ovog djela Tare čine svakako jezero Zaovine i vidikovac Kozja stijena, sa koga puca veličanstven pogled na kanjon Drine i jezero Perućac. Jezero Zaovine, okruženo šumama i proplancima predstavlja pravu oazu mira i tišine.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.