Nekategorisano

Ovo su deset izuma koji su promijenili svijet

Ovi predmeti i tehnologije učinili su svijet u kom danas živimo nevjerovatnim mjestom. Šta smo sve imali priliku da otkrijemo na putu od točka do interneta?

Točak

Jedan od verovatno najvažnijih izuma u istoriji izmišljen je relativno kasno – po nekim podacima, tek oko 3.500. godine prije nove ere. Zahvaljujući vozilima s točkovima, agroekonomija je procvjetala, jer su namirnice mogle lako da stignu do pijaca, a znatno je olakšan i prevoz ljudi. Danas točak predstavlja osnovu mnogih stvari, od satova do vozila i turbina.

 Ekser

Da nema eksera, ne bi bilo ni današnje civilizacije ovakve kakva jeste. Ovaj izum je stariji i od Rimskog carstva, kada su ljudi naučili da oblikuju metal. Pre nego što je izmišljen ekser, koristile su se drvene strukture. Zavrtanj je izmislio Arhimed u III veku prije nove ere.

Kompas

Mornari su se nekada orijentisali posmatrajući i analizirajući sazviježđa, ali kada bi bilo oblačno ova metoda nije bila tako pouzdana. Kinezi su izmislili prvi kompas u periodu između IX i XI veka, a on je bio napravljen od namagnetisane gvozdene ploče. Kasnije su ovu tehniku preuzeli Evropljani i Arapi.

Presa za štampanje

Oko 1440. godine, Gutenberg je svetu poklonio štampariju, što je možda i najvažniji trenutak u istoriji obrazovanja kakvo znamo danas.

Motor s unutrašnjim sagorijevanjem

Ovi toplotni motori pretvaraju hemijsku energiju u mehanički rad, a s njima je počela i era industralizacije.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.