Nekategorisano

Stručnjaci kažu: Ispravno se kaže Vajber a ne Viber

Jedna od interesantnijih dilema posljednjih nekoliko mjeseci nastala je oko pravilnog izgovora riječi Viber. Kolika je nedoumica oko pravilnog izgovora riječi viber – vajber, govori i činjenica da se čak i mišljenja stručnjaka za jezik po ovom pitanju razlikuju.

Naravno, viber! Nekoliko je razloga za to. Reč je ušla u naš jezički fond i u svakodnevnoj je upotrebi. Onda je podešavamo po izgovoru prirođenom srpskom jeziku i po njegovim pravilima, kao što i reči: šofer, televizija, palata, izgovaramo ‘po srpski’, a ne ‘u originalu’, i menjamo ih po padežima, rodu, broju, licu. Ako neko hoće baš original, trebalo bi da zna da su sistem viber osmislili Belorusi, i oni i izgovaraju vibervajber je engleski prevod“, objašnjava za Blic Milja Lukić, lektorica srpskog jezika.

U vezi s ovom nedoumicom, Lukić nudi još jedno objašnjenje:

„Ko se zainatio, pa insistira na vajberu, reći će da je to u vezi s engleskim vibe, međutim, nek’ se podseti da mi ne kažemo vajbrirati već – vibrirati.“

S druge strane, lingvista Ivan Klajn je drukčijeg mišljenja.

„Reč je izmislio čovek koji je američko-izraelsko-beloruskog porekla i verovatno ni sam ne zna koji mu je maternji jezik. U pitanju je čisto komercijalan naziv, koji nije vezan za tradicionalnu reč koja ima koren u nekom jeziku, već je izmišljena. Nije nepravilno izgovarati ni viber ni vajber. Jednostavno je prevladalo vajber“, rekao je Klajn.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.