Nekategorisano

Znate li šta je sindrom “Alisa u zemlji čudesa”?

Sindrom “Alisa u zemlji čudesa” manifestira se tako osoba percipira predmete i ljude kao da su preveliki ili premaleni, kao da su dalje ili bliže nego što zapravo jesu. Mozak postaje preosjetljiv i stvara iluzije, prenosi Ordinacija.

Preosjetljivost se prvo događa u zatiljnom režnju mozga gdje se nalazi područje za vid i pohranu vidnog pamćenja. No preosjetljivost se može proširiti i i na susjedni tjemeni režanj, središte za osjet dodira.

No glavobolja nije jedini uzrok sindromu. Dapače puno češće se javlja kod osoba koje konzumiraju preveliku količinu alkohola, marihuane, LSD i ostale jače opijate. Sindrom se zna pojavljivati i nakon što se osoba izliječila od ovisnosti.

LSD i ostali opijati mogu imati privremeni toksični učinak na lateralnu genikulatnu jezgru, područje u mozgu koje je uključeno u funkciju vizualne percepcije. To uzrokuje makropsiju (vidimo nešto većim nego što je), mikropsiju (vidimo nešto manje nego što je), pelopsiju (vidimo nešto kao da je bliže) i teleopsiju (vidimo nešto kao da je dalje).

Nema povijesni zapisi koje pokazuju da je pisac Lewis Carroll ikad konzumirao psihodelične droge. Međutim, u njegovim dnevnicima zabilježeno je da je patio od jakih migrena. Stoga se smatra da su možda njegove migrene i iluzije ispirale knjigu “Alisa u zemlji čudesa”, piše LiveScience.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.