10 razloga zašto je dobro jesti lubenicu

10 razloga zašto je dobro jesti lubenicu

Lubenice su savršena ljetna hrana! Osim što su ukusne, lubenice sadrže vrlo malo kalorija, izvrstan su izvor vitamina C te odlično gase žeđ!

Postane li lubenica dio vaše svakodnevne prehrane, ne samo da ćete imati ukusniji jelovnik, već ćete ostvariti i mnogo dobrobiti za vaše cjelokupno zdravlje! Svakodnevna konzumacija lubenice direktno utječe na poboljšanje zdravlja vašeg srca i jačanje mozga te revitalizaciju vašeg imunološkog sustava.

U nastavku pročitajte i otkrijte 10 nevjerojatnih razloga zašto biste lubenicu trebali jesti svakoga dana!

 1. ZDRAVO SRCE

Svakodnevna konzumacija lubenice pozitivno utječe na rad vašeg srca. Lubenice sadrže visoku razinu lipokena, antioksidansa koji se nalazi u crvenoj boji, a koji  održava vaše srce mladim. Uz likopen, lubenice sadrže i visoku razinu kalija koji smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u smanjenju kolesterola, poboljšanju protoka krvi i reguliranju otkucaja srca.

 1. JAKE KOSTI

Likopen, kojega također možemo pronaći i u rajčicama, ima važnu ulogu u razvoju i održavanju zdravih kosti. Ovaj moćan antioksidans smanjuje aktivnost koštanih stanica uključenih u razvoj osteoporoze, a njegova visoka razina kalija pomaže zadržati kalcij, koji čuva vaše kosti, a zglobove čini zdravima i snažnima.

 1. JAČANJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA

Lubenica sadrži visoku razinu vitamina C koji jača vaš imunološki sustav te štiti vaše tijelo od oksidativnog stresa. Vitamin C također igra važnu ulogu u liječenju rana jer enzimi koji su uključeni u proizvodnju kolagena trebaju taj vitamin. Dakle, ukoliko imate rane koje duže vrijeme nemogu zacijeliti, povećajte unos hrane bogate vitaminom C kao što su lubenice i agrumi.

 1. POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU

Lubenica u sebi sadrži oko 90% vode te ima vrlo malo kalorija što je čini idealnom hranom za sve one koji žele izgubiti na težini. U lubenicama se također nalazi i citrulin, aminokiselina koja pomaže u sagorijevanju masnoća. Sada vam je sigurno još jasnije zašto je dobro jesti lubenice ako želite smršaviti.

 1. PROTUUPALNA SVOJSTVA

Lubenice su bogate flavonoidima, karotenoidima (poput ranije spomenutog likopena) i triterpenoidima. Među njima posebno se ističe upravo likopen koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju upala. Važno je da kupujete i konzumirate samo dovoljno zrele lubenice jer one sadrže veće količine protuupalnih spojeva.

 1. SPRIJEČAVA NASTAJANJE RAKA

I ovdje likopen ima glavnu ulogu. Prema nekim istraživanjima, ovaj moćan karotenoid povezuje se sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojki, pluća, maternice i debelog crijeva.

 1. ZDRAVI I OPUŠTENI MIŠIĆI

Već smo ranije spomenuli kako je lubenica dobar izvor kalija i citrulina koji mišićima pomažu da ispravno funkcioniraju. Oni kontroliraju kontrakciju mišića te otklanjaju bol u mišićima nakon napornog rada ili treninga. Naše tijelo citrulin pretvara u arginin, što pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju.

 1. POBOLJŠAVA VID

Radi visokih razina antioksidansa poput beta karotena, vitamina C, luteina i zeaksantina, konzumacija lubenica dobra je i za zdravlje vaših očiju. Spomenuti oksidansi zaštitit će vaše oči od dobnih problema kao što su noćna sljepoća, makularna degeneracija i glaukom.

 1. ZA LJEPŠU KOŽU I KOSU

Lubenica sadrži značajnu količinu beta-karotena koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma i rastu stanica što izravno utječe na zdravlje i hidratizaciju vaše kože.

 1. ZA OŠTRIJI MOZAK I BOLJE RASPOLOŽENJE

Uz sve dosad navedeno, lubenice sadrže i veću količinu vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju nekoliko kemikalija u našem mozgu koji su odgovorne za naše raspoloženje i ponašanje (serotonin, dopamin, norepinefrin i gamaaminomaslačna kiselina).

Prema istraživanju, niske razine vitamina B6 mogu uzrokovati probleme s pamćenjem, što lubenicu čini savršenim zalogajem za učenike i studente!

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori