EdukativnoMagazinZanimljivosti

Adolf Hitler i Eva Braun

Adolf Hitler i Eva Braun ubili su se 30. aprila 1945. u bunkeru u Berlinu, nakon čega su njihova tijela spaljena u vrtu parlamenta. Službena je to verzija povijesti kakvu danas svi znamo. Ni danas nema fizičkog dokaza o smrti

U trenutku njihove smrti nije bilo svjedoka, a čuveni dio Führerove lubanje, koji je desetljećima bio čuvan u Moskvi, konačno je 2009. podvrgnut DNK analizi. Analiza je pokazala da lubanja pripada nepoznatoj ženi, staroj između 20 i 40 godina, a koja nije Eva Braun.

Teorije zavjere o Hitlerovoj smrti pojavile su se neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Uglavnom se uvijek govorilo o tome kako su Hitler i Eva pobjegli u Južnu Ameriku, gdje su živjeli i imali djecu. U posljednjoj knjizi koja iznosi jednu takvu teoriju, britanski publicisti Gerrard Williams i Simon Dunstan tvrde kako ima više dokaza da je Hitler pobjegao u Argentinu nego da je skončao u berlinskom bunkeru.

Autori knjige “Sivi vuk – Bijeg Adolfa Hitlera” smatraju kako su Hitler i Eva pobjegli 28. aprila 1945., a da su ih u bunkeru zamijenili dvojnici koje je Reichsleiter Martin Bormann pronašao.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.