Bolesti i štetočine kestena

Bolesti i štetočine kestena

Postoji veći broj bolesti, štetočina i parazita koji napadaju pitomi kesten. Rak kore, je bez sumnje, najopasnija bolest pitomog kestena, u stručnim krugovima poznata kao endotioza. Uzročnik raka kore je mikroskopska gljivica Cryphonectria parasitica. Gljivica uzrokuje uginuće kore kroz prestanak cirkulacije sokova. Bolesna kora se odvaja od stabla na kojemu ostaju rakom uzrokovane rane. Bolest se širi u obliku čvora, odnosno, lako je primjetljiva u sredini čvora stabla koje je već uginulo, dok su rubovi čvora stabla u različitoj fazi uginuća. U širenju bolesti znatnu ulogu imaju vjetar, kiša, kukci, te korištenje i transport zaraženog materijala.

U Evropi je bolest započela u Italiji, šireći se zatim prema Francuskoj, gdje je nanijela velike štete. Protiv uzročnika nije poznato nikakvo hemijsko zaštitno sredstvo. Prema iskustvu, redovitom i stručnom mehaničkom zaštitnom obradom, može se odgoditi totalno uginuće stabala. Kod teške zaraze potrebno je kesten posjeći, koru oguliti na licu mjesta, te koru i grane bez ostataka spaliti. Ukoliko je zaražena pojedinačna grana, treba je odstraniti i zarezivanjem zatvorene površine spriječiti širenje zaraze. Pored tog drastičnog rješenja, poznate su i određene mogućnost biološke zaštite koje su se, prema stručnoj literaturi, pokazale uspješnim.

U Bosni i Hercegovini je šezdesetih godina prošlog stoljeća prvi put registrovana ova bolest, a na području sjeverozapadne Bosne, rak kore je primijećen 1963. godine u opštinama Velika Kladuša i Cazin, i to u kestenjarima oko Donje Koprivne u šumi zvana Debeljak, a zatim se ubrzo proširila na cijelo krajiško područje. Ovaj parazit i danas je itekako prisutan i predstavlja veliku opasnost za kestenjare, tim više što se ne preduzimaju nikakve mjere zaštite od ove bolesti, a ni bilo kakve druge mjere protiv drugih bolesti i štetočina.

Osim raka kore, pitomi kesten napadaju još neki uzročnici bolesti i štetočine od kojih je važno spomenuti sljedeće: Mycosphaerellamaculiformis Schroet. (ospičavost lista), Melanconis modonia (nekroza kore grana), Diplodia castanea (nekroza kore izbojka), Phytophtora cambivora (mastiljavost korijena), Eulecanium coryli (lijeskina štitasta uš), Attelabus nitens (hrastov cigaraš), Porthetria dispar (gubar), Balaninus elephans (kestenov žižak) i dr.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave