Bolesti pčela izazvane virusima

Bolesti pčela izazvane virusima

Virusi su najjednostavnija živa bića. Razmnožavanje virusa vezano je za živu ćeliju te do danas nisu dovoljno istraženi. Za istraživanje virusa je potrebna skupa tehnika i specijalizovane laboratorije. Virusi izazivaju više bolesti pčela od kojih su najpoznatije mješinasto leglo i pčelinja paraliza.

Mješinasto leglo je zarazna bolest zatvorenog legla. Pred zatvaranje ćelija se zarazi, a larva ugiba kada ona bude zatvorena. Poklopci ćelija su malo ulegnuti. Tijelo uginule larve napunjeno je vodnjikavom, zrnastom tečnošću. Ako larvu izvadimo iz ćelije, saće izgleda kao da je smješteno u nekoj mješinici.

Ova bolest se kod nas rijetko javlja. Lako se suzbija i primjenjuju se iste mjere kao i kod evropske truleži.

Paraliza pčela je zarazna bolest odraslih pčela. Ova bolest pojavljuje se kada pčelama nedostaje bjelančevinaste hrane, a postoji obilna paša nektara. Na pojavu bolesti utiče velika vrućina u košnici, slaba ventilacija i nedostatak vode za pčele. Zato se bolest najčešće javlja u suho godišnje doba.

Znaci bolesti 

Na pčelinjaku obično oboli nekoliko društava. Bolesne pčele su slabe, sjajnocrne (otpadnu im dlačice sa tijela) i dršću krilima.

Liječenje           

U vrijeme obilne nektarne paše potrebno je pčelinjem društvu obezbjediti dovoljno cvijetnog praha. Ako ga nema u prirodi, dodaje se pčelama bjelančevinasta hrana. Za vrijeme vrućih ljetnjih dana košnice ne smiju biti izložene na suncu, a leta treba otvoriti i omogućiti pčelama dobru ventilaciju. Istovremeno, pčelama treba osigurati dovoljnu količinu vode.

U posljednje vrijeme prilikom suzbijanja ove bolesti, dobri rezultati se postižu prihranjivanjem pčela uz dodatak 1 – 2 gr modre galice na 1 litar šećernog sirupa.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori