Da li mokra kosa i promaja mogu da izazovu paralizu mišića na licu?

Da li mokra kosa i promaja mogu da izazovu paralizu mišića na licu?

Sigurno ste bar jedom u životu dobili savjet da nikako ne izlazite s mokrom kosom napolje, jer ćete u suprotnom dobiti facijalis. Da li je to tako, otkrila je dr Nada Macura.

Jednostrana oduzetost mimične muskulature nastaje iznenada. U pitanju je paraliza nervusa facialisa, odnosno facijalnog živca. Može da se javi u bilo kom periodu života.

Simptomi koji ukazuju na paralizu nervusa facialisa su iskrivljenost jedne strane lica ili usana, nemogućnost da zatvorite oko i da se nasmijete, kaže dr Nada Macura u jutarnjem programu TV Prva “Jutro sa Natašom”.

Ona ističe da je uzrok paralize živca lica nepoznat i da se iz tih razloga primjenjuje specifična terapija.

“Kortikosteroidi, koje mnogi izbjegavaju, donose koliko koristi toliko štete. Naravno, tu su i B vitamini i stavljanje vlažnih obloga na mimičnu muskulaturu. Terapija laserom je nešto što je posljednje”, savjetuje dr Macura.

Ona ističe da izlazak napolje mokre kose nije glavni okidač pareze facialisa.

“Osobe koje su doživjele paralizu mimične muskulature neka se čuvaju promaje i klime. To je posljedica, ali nikako nije uzrok. Treba da se čuvaju vjetra i neka dobro osuše kosu ukoliko su već preživjeli parezu ili su u toku te bolesti, koja može da traje šest mjeseci”, objašnjava doktorka.

Izvor

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave