EdukativnoIstraživanjaSciTech

Europski pitomi kesten (Castanea sativa Miller)

Ovaj kesten je važna vrsta Balkanskog poluostrva sa visokim ekonomskim značajem. Čovjek se bavio kulturom i oplemenjivanjem pitomog kestena već u najstarija antička doba, a osobitu pažnju mu je posvetio zadnjih stotinjak godina. Pitomi kesten je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to postoje i arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a historičari smatraju da se počeo širiti po Europi preko Grčke. Kod nas je već opat F o r t i s pisao o kestenu 1781. godine i isticao značaj i vrijednost njegovih kultura (Fukarek, 1954). Botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta, spada i u šumsko drveće. Mjestimično čini i šume, a često se javlja u zajednici s hrastom kitnjakom i grabom.
divlji-kestenKod nas je još uvijek šumska vrsta, a njegovim proučavanjem bavili su se uglavnom stručnjaci iz šumarstva, s ciljem racionalnije i intenzivnije eksploatacije kestena kao brzorastućeg šumskog drveta. Privredni značaj bio bi višestruko veći kada bi se kesten uzgajao kao voćna, a ne kao šumska kultura. Taj značaj proizilazi prvenstveno iz njegove namjene. Plod se koristi u industriji kao sirovinska baza, zatim u domaćinstvu kao prženi, kuhani i sušeni. Može se koristiti kao hrana za domaće životinje. Pojedine zemlje Sredozemlja koriste brašno od kestena za kruh i za dobivanje više vrsta poslastica. Drvo kestena odlična je građa, koja po svojoj kvaliteti ne zaostaje za hrastovinom. Pitomi kesten je i značajna medonosna biljka, jer cvjeta kasnije od svih medonosnih vrsta drveća, početkom ljeta, kada je gotovo jedini izvor peluda i nektara.

Na osnovu dosadašnjih saznanja o kestenu, o mogućnostima i dometu upravljanja procesima vegetativnog rastenja i rodnosti, može se pouzdano tvrditi da je moguć koncept prevođenja pitomog kestena iz šumske vrste u voćnu kulturu. Ako se ima u vidu mogući privredni značaj kestena u našoj zemlji, a posebno na području Unsko-sanskog kantona, onda je to još jedan razlog više za preduzimanje mjera za ubrzavanje i ostvarenje koncepta proizvodnje kestena u plantažnom sistemu uzgoja.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.