Evo kako na ovih 7 načina naša prva ljubav i dalje utiče na nas

Evo kako na ovih 7 načina naša prva ljubav i dalje utiče na nas

Ona postaje neka vrsta šablona sa kojim se mjere svi naši kasniji odnosi i od nje zavisi da li ćemo ostatak života provesti sa prvom ljubavlju ili ne

Svi se, sa osmijehom, sjećamo prvih ljubavi u našim životima. Bilo je puno prvih stvari u našim životima, prvi dan škole, prvi dan na fakultetu, prvi dan na poslu, ali od svih prvih stvari ono što uvijek čuvamo u glavama je naša prva ljubav.

Ali, zašto je prva ljubav toliko velika stvar?

Prema Artu Aronu, profesoru psihologije na Državnom Univerzitetu u Njujorku, “naše prvo iskustvo nečega će se bolje pamtiti nego neko kasnije iskustvo”. Vjerovatno zato što je u tom prvom iskustvu bilo više uzbuđenja, a početak ljubavi je najveće uzbuđenje koje jedna osoba može da oseti. Prvo ljubavno iskustvo je uvećano u našim glavama, jer se mozak i tijelo prvi put susreću sa hemikalijama i ljubavnim hormonima.

– Sa biohemijske tačke gledišta, tokom prve ljubavi osjećate određene hormone koje nikad ranije niste osjećali, zato prva ljubav može biti fizička, emotivna, intelektualna, ili čak i duhovna za neke ljude. – objašnjava stručnjak za veze i psiholog Melani Šiling.

Naša prva ljubavna veza je “formativna” jer postaje osnova za to kako dalje definišemo ljubav. Postaje neka vrsta šablona sa kojim se mjere svi naši kasniji odnosi. Da li ćemo ostatak života provesti sa našom prvom ljubavlju ili ne, zavisi samo od našeg prvog ljubavnog iskustva.

7 načina na koje naša prva ljubav i dalje utiče na nas

1. Prva ljubav nam pokazuje da li smo povezani sa nekim na višem nivou

Naše prvo ljubavno iskustvo nam pokazuje da li smo povezani sa nekim na višem nivou i da li sa tom osobom dijelimo emotivnu podršku i intimnost. Bez obzira na to kako se veza završava, daje nam priliku da iskusimo čitav spektar lijepih emocija koje podrazumijeva ljubav.

2. Prva ljubav nas uči kako da stavimo druge ispred sebe

Naša prva ljubav nas uči da gledamo svijet izvan nas i kako da počnemo da mislimo o drugima. Uči nas kako da počnemo da volimo nekoga bezuslovno. Ona nas uči i kako da stavimo svoj ego na stranu i da razmišljamo u paru. Ovo su neprocjenjive lekcije koje nam pomažu u bilo kojoj kasnijoj vezi koju formiramo tokom života.

3. Učimo kako da komuniciramo i rješavamo probleme

Naša prva ljubav nas uči kako da razgovaramo i kako da zajednički sa nekim rješavamo probleme. Uči nas kako da stvorimo siguran prostor za zdravu komunikaciju.

4. Shvatamo šta želimo u vezi i šta su nam slabe tačke

Naš prvi odnos nam pomaže da istražimo i povećamo sopstvenu svjesnost. Pomaže nam da otkrijemo želje i prioritete. To nas tjera da shvatimo šta želimo u svom odnosu i koje su nam slabe tačke. Sva ova učenja nam pomažu da slijedeći put pažljivo odaberemo naše partnere.

5. Inspiriše nas da budemo bolja osoba

Prva ljubav ima jak intenzitet i dječiju nevinost. Čista čarolija prve ljubavi i druženja nas tjera da vjerujemo u dobrotu svijeta. Želimo da postanemo bolja osoba i da vratimo tu ljubav kasnijim partnerima.

6. Razumijemo razliku između zaljubljenosti i zrele ljubavi

Naše prvo ljubavno iskustvo nas uči da razlikujemo zaljubljenosti od zrele ljubavi. Shvatamo da ljubav ne znači da svaki trenutak moramo da provodimo zajedno ili da budemo zavisni od nekoga. Uči nas da leptirići u stomaku nestaju i da stvarna ljubav zahtjeva rad na njoj. Prva ljubav nas uči da prihvatimo iskrenost i svoju sopstvenu ranjivost. Shvatamo da je zrela ljubav kada se dvoje ljudi međusobno podržavaju.

7. Shvatamo da možemo preživjeti slamanje srca i ponovo voljeti

Ne postoji poricanje činjenice da je slamanje srca naše prve ljubavi izuzetno bolno. Ali, naučimo kako da preživimo i kako da nastavimo dalje. Prva ljubav nas uči da ako možemo da zavolimo jednom, to možemo ponovo i slijedeći put.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori