BebeEdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSciTechVideoZanimljivosti

Evo zašto je dobro pustiti djecu da češće hodaju bosa

Cipele, prema riječima Kacie Flegal, kiropraktičarke i članice Međunarodnog udruženja za pedijatrijsku kirportaktika, sprečavaju stopala, jedan od živcima najbogatijih dijelova tijela, u slanju važnih poruka iz okoliša u mozak i time ometaju njegov razvoj.

Dodaje kako bebe koriste pet osnovnih osjetila, dodir, okus, vid, sluh i miris, koja šalju povratne informacije iz okoline u njihov mozak i pomažu u razvoju nervnog sistema. Ali, postoje još dva senzorska sistema o kojima se rijetko govori, a to su proprioceptivni i vestibularni sistem.

– Propriocepcija nam daje sposobnost da percipiramo kretanje i položaj našeg tijela u prostoru, dok je vestibularni sistem odgovoran za ravnotežu i koordinaciju. Razvoj oba spomenuta osjetila snažno se oslanja na osjetilni ulaz koji primamo kroz bose noge, posebno tokom djetinjstva i odrastanja – objasnila je Flegal časopisu Natural Child Magazine.

Kada se nervni završeci u stopalima (proprioceptori ) aktiviraju pritiskom i kretanjem, šalju signale u mozak govoreći kako je tijelo orijentirano.

– Podaci dobiveni od proprioceptora koriste se za zaštitu stopala od povreda, no mozak upotrebljava i suptilne prilagodbe tokom hoda kako bi zaštitio kosti i zglobove te da bi povećao djelotvornost naših pokreta – objasnio je dr. Daniel Howell, autor knjige “The Barefoot Book”.

Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju.

Savjetuje roditeljima da priušte svojoj djeci što više trenutaka bez obuće na raznim terenima – zemlji, travi, kamenju, pijesku, vlažnom lišću…

– Tako ćete im omogućiti veliku platformu za razvoj viših centara u mozgu odgovornih za emocionalnu kontrolu, rješavanje problema, govor, društvene vještine i samopouzdanje – smatra dr. Flegal.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.