Evo zašto su priče za laku noć veoma važne, i kako da izaberete najbolju

Evo zašto su priče za laku noć veoma važne, i kako da izaberete najbolju

One imaju dugoročni učinak na psihu i kognitivne sposobnosti djeteta

Postoje brojne prednosti čitanja priča za laku noć djeci i šta je još važnije, nisu sve povezane sa stvaranjem magičnih uspomena koje će pomoći djetetu da zaspi.

– Sada znamo, jer imamo istraživanja koja su mapirala mozak djece, da postoji razlika u kognitivnim vještinama djece kojoj roditelji čitaju priče za laku noć. Ta razlika nije povezana sa razlikama kao šta je porodična historija, sredina ili socioekonomski status, već je jedina razlika to koliko puta roditelj čita priče djeci – tvrdi psiholog Kolet Smart, majka troje djece i učiteljica u školi.

Sudeći po njenim riječima, sve benefite čitanja priča za laku noć, kao šta su vještine čitanja djeteta i njegove kognitivne sposobnosit, možemo da vidimo do jedanaeste godine djeteta, a te prednosti traju tokom cijelog života.

Dokazano je da devojčice i dečaci koji slobodno vrijeme, umjesto uz televizor, provode uz knjigu, kao odrasli postižu izvrsne socijalne kontakte i poslovne uspjehe. Ujedno se mogu pohvaliti i drugim osobinama, kao šta su zavidan riječnik, mudrost i opšte znanje na svim životnim područjima.

Šta čini savršenu priču za laku noć?

Kolet objašnjava da postoje interesantne studije koje pokazuju da djeca uživaju da im se čitaju priče jer na taj način dobijaju posebno vrijeme sa roditeljima.

Drugim riječima, djeca znaju da je to njihovo vrijeme, kao i da je veoma specijalno.

– Ako imate problema da se povežete sa detetom, uz pomoć priča za laku noć možete da stvorite zajendičku temu zahvaljujući likovima ili književnim serijama koje možete da istražujete i pričate o njima – objašnjava ona.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave