EdukativnoIstraživanjaLifestyleSciTechZdravlje

Fizička aktivnost: Najjači lijek protiv depresije!

Tim australskih stručnjaka otkrio je efikasan način za prevazilaženje depresije.

U studiji objavljenoj u “Američkom časopisu psihijatrije”, koja je trajala 11 godina, učestvovalo je više od 22.000 zdravih Norvežana. Oni su na početku i na kraju studije odgovarali na pitanja u vezi sa psihičkim stanjem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su izjavili da nisu vježbali imali 44 posto veće šanse da obole od depresije u poređenju sa ljudima koji su rekli da vježbaju sat do dva nedjeljno. Iako nije pronađena nikakva direktna veza između vježbanja i depresije, naučnici preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima jer one kontroliraju druge potencijalne faktore za razvoj psihičkih oboljenja poput starosti, spola, pušenja, konzumiranja alkohola i indeksa tjelesne mase.

Vježbanje ne mora biti intenzivno, kao ni dugotrajno, ističu istraživači. Ukoliko je hipoteza australskih naučnika tačna, 12 posto slučajeva depresije moglo bi se spriječi samo vježbanjem.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.