Hvatanje i odbijanje zmija: Kako se riješiti zmija iz okoline?

Hvatanje i odbijanje zmija: Kako se riješiti zmija iz okoline?

Mnogi su se pitali koje su to zmije otrovnice, kako se zaštititi i koji su najbolji koraci za to. U ovom članku upravo to otkrivamo.

Stvaranje ekoloških uslova za otklanjanje opstanka gmizavaca u naseljima i turističkim naseljima

Kako bi se smanjila prisutnost zmija u naseljima potrebno je stvoriti uslove koji što manje pogoduju njihovom načinu života. Potrebno je smanjiti broj mjesta na kojima se mogu sakriti zmije i/ili njihov plijen, te je moguće obaviti dodatnu deratizaciju nakon uređenja okoline kako bi se uklonio njihov plijen sa tog područja. Zapuštene površine u naseljima u neposrednoj blizini kuća potrebno je urediti, isto kao i održavati urednim dvorišta i vrtove – npr. redovno kositi; ukloniti hrpe kamenja, otpada, građevinskog materijala (crijepovi, cigle….), najlona, dasaka i tome slično. Domaćinstva koja žele mogu nabaviti i mačku kao kućnog ljubimca – naime one su veliki lovci i u pravilu dvorišta sa mačkama imaju puno manje posjeta zmija od ostalih dvorišta. U podrumima i skladišnim prostorijama potrebno je zatvoriti sve ventilacijske otvore npr. gustom plastičnom mrežom (kakva se koristi za komarce), te sanirati, odnosno, začepiti sve ostale rupe i procijepe kroz koje bi zmije mogle ući. To uključuje i otvore široke samo 0,5cm jer zmije, pogotovo mlade, mogu prolaziti kroz izrazito uske otvore.

U slučaju da je zmiju otrovnicu potrebno ukloniti iz naseljenog područja (npr. dvorišta, blizina vrtića i sl.) potrebno je zvati stručnjake, odnosno osobe koje imaju iskustva i vješte su u baratanju otrovnicama. Naime, ako se njima rukuje nestručno i bez odgovarajuće opreme (zaštitne rukavice, štap za zmije) vrlo je velika mogućnost ugriza. Ako ste u potpunosti sigurni da zmija nije otrovnica možete ju ukloniti i sami. Pomoću štapa (za svaki slučaj) se zmija može pridignuti sa zemlje i u platnenoj vreći koju treba dobro zatvoriti (čvrsto zavezati) odnijeti na prirodnu lokaciju u blizini naselja, u park šume i sl.

Sanacijsko preventivne radnje i postupci za otklanjanje neželjenih kontakata – prevencija Pravilno postupanje u slučaju susreta sa zmijom

Najveći broj ugriza zmija događa se kada ljudi uđu u direktni fizički kontakt sa zmijom, bilo namjerno ili nenamjerno. Savjeti kako izbjeći neugodne susrete za vrijeme boravka na mjestima gdje je moguća prisutnost otrovnica:

 1. nositi visoke cipele – gležnjarice ili čizme,
 2. čvrsto hodati (može pomoći i lupanje štapom po tlu) – zmije nemaju uši već osjećaju vibracije tla,
 3. za odmorište birati pregledna mjesta, a izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.,
 4. oprez pri branju šparoga, gljiva i sl. – korisno je štapom provjeriti grmlje u kojem se bere,
 5. oprez pri radovima u polju,
 6. gledati kuda se hoda i paziti gdje se hvata rukama; poskok se ponekad penje po drveću i grmlju, a poseban oprez je potreban i ako se penje po stijenama,
 7. ne hvatati zmije – ugrizi su uglavnom posljedica odbrane!!

PRI SUSRETU SA ZMIJOM: Bez panike. Ne dovoditi se u kontakt sa životinjom i ne izazivati, ne biste trebali pokušavati ubiti, uhvatiti ili odgurnuti zmiju! Ako je zmija uočena na vrijeme (to je prije nego što se nagazilo na nju ili je se primilo rukom) ne bi trebalo biti nikakvih problema. Otrovnice su svakako opasne za čovjeka, ali je i čovjek itekako opasan za njih. Ljutice – viperide nisu posebno brzo zmije, a pri susretu sa opasnošću obično se ponašaju tromo (neće brzinski odjuriti poput nekih drugih vrsta), već najčešće zauzimaju prijeteći stav, upozoravaju na svoju prisutnost siktanjem i polagano se povlače. Svrha ovakvog ponašanja je upozoravajuća, kako bi se potencijalna opasnost održala na odstojanju dok se ljutica povlači na sigurno. Takvo ponašanje je prisutno i kod nekih zmija neotrovnica.

Ono što u tom slučaju treba uraditi jeste:

 • nikako se ne približavati zmiji,
 • održati udaljenost između zmije i sebe od barem 50 cm,
 • držati zmiju na oku,
 • zaobići zmiju ako je to moguće,
 • ako ne, pričekati da se zmija skloni!

Zmije ne mogu skakati, a ljutice ne mogu ni puzati brže nego što čovjek može trčati. Domet ugriza koji ljutica može dostići izbacivanjem prednjeg dijela tijela iznosi najviše koliko je životinja dugačka. Prema tome, na udaljenosti od 1 metra od otrovnica, ista nikako ne može nauditi ako joj se ne približavamo. Osim toga, da bi zmija odapela prednji dio tijela, mora ga prvo napeti, približavanjem glave tijelu i savijanjem prednjeg dijela tijela u obliku slova S. Ako se uoči ovakvo ponašanje kod zmije to je krajnje upozorenje i pogrešan trenutak da joj se pokuša približiti. Ako se zmija počela odmicati, treba pričekati da ode. Ako se zmija ne miče, a ne može se zaobići, dobro je lupati nogom ili štapom po tlu. Naime, zmije su gluhe , ali osjećaju vrlo dobro vibracije tla.

Primjena repelenata

Repelenti se apliciraju na području koje se želi zaštititi od prolaska zmija. Njihovo djelovanje vremenom slabi, te se poslije određenog vremena moraju ponovo aplicirati. Djelovanje repelenata se zasniva na vrlo osjetljivim njušnim receptorima zmija koje izbjegavaju tretirana područja. Uspješnost repelenata je različita kod pojedinih vrsta, te zavisi i od vremenskih uslova primjene.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

  Povezane objave