Jedna australijska studija kaže da netaknuti dijelovi okeana brzo nestaju!

Jedna australijska studija kaže da netaknuti dijelovi okeana brzo nestaju!

Netaknuti dijelovi okeana brzo nestaju i samo 13 odsto može da se svrsta u područja istinske divljine, navodi se u australijskoj studiji.

U morsko-okeanskim oblastima, u kojima živi oko 40 odsto svjetskog stanovništva i koje zavisi od morskih resursa, gotovo da i nema djevičanskih morskih područja.

“Zapanjeni smo činjenicom kako je malo sačuvane morske divljine”, rekao je voditelj istraživanja Kendal Džons sa univerziteta u Kvinslendu.

On podsjeća da mora i okeani pokrivaju 70 odsto površine Zemlje, a da je zaštićeno svega sedam odsto svih okeana zajedno, i da su ljudi ti koji značajno utiču na taj veliki ekosistem.

Studija je prva sistemska analiza globalnih područja morske divljine, definisanih kao područja koja su “većinom pošteđena ljudskog djelovanja”, šta je ključno za bioraznolikost.

“Područja iskonske divljine čuvari su vrlo bogate bio raznolikosti i endemskih vrsta i neka su od posljednjih utočišta na planeti za glavne predatore”, kazao je Džons.

Također je upozorio i na razorne posljedice izlovljavanja.

“Zbog klimatskog zagrijavanja, čak i u onim područjima koja su nekada bila zaštićena zahvaljujući ledu koji je bio prisutan, tokom cijele godine, sada se može ribariti”, rekao je naučnik.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave