Jedna firma u Beču ukinula šefove

Jedna firma u Beču ukinula šefove

U preduzeću „Tele Haase“ u Beču šefovi su „ukinuli“ svoja radna mjesta i prepustili vođenje poslova zaposlenima. Ovo je prva firma u Beču koja je isprobala trend pod nazivom „novi posao“ („New Work“) odnosno holokratiju.

Preduzeće Tele Haase postoji od 1963. godine i bavi se elektronikom sistema za zaštitu i nadzor. Cijela struktura firme promjenila se prije pet godina kada su uklonjeni svi oblici hijerarhije, ukinuti pojedini sektori, a odgovornost prenijeta sa menadžerskog nivoa na svih 75 zaposlenih.

Bilo praktikant ili radnik, svejedno je, jer sada svi donose odluke. Markus Stelcman se tako više ne zove direktor nego smatra da je „režiser“ u novonastaloj podjeli. Za privredni magazin „ECO“ Stelcman je izjavio:

„Osnova našeg uspjeha je unutrašnja transparentnost. Svi brojevi, koje preduzeće proizvodi dostupni su zaposlenima“. Uprkos tome, ograničenja postoje: „Zaposleni ne znaju koje su im pojedinačne plate, ali postoji transparentnost u poslovanju i zato su svi u mogućnosti da u ime preduzeća donose odluke“, kaže Stelcman, prenosi Eurocom-PR Srbija.

Kada su prije pet godina počeli sa eksperimentom nisu svi zaposleni bili za ovu vrstu restrukturiranja. Neki menadžeri su dali otkaze. Danas je menadžere zamijenio odbor koji se brine o planu rada, marketingu i distribuciji. Svi radnici i radnice mogu da se izaberu da budu u odboru i da zajedno rade na strateškim pitanjima. Firma se vodi devizom da „svako ko radi sa uživanjem, svoj posao radi dobro.“

Za sada se novi koncept rada pokazao kao izrazito uspješan. „Koncerni kao Folksvagen, banke i razne osiguravajuće kuće dolaze nam u posjetu da vide kako može da se radi na drugačiji način“, dodaje Stelcman.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave