Jeste li znali da postoje? Pogledajte ovih 10 zapanjujućih životinja

Jeste li znali da postoje? Pogledajte ovih 10 zapanjujućih životinja

5. Melanistični kraljevski pingvini mogu biti djelimično ili potpuno crni iako je njihovo bijelo “odijelo” mnogo češće tamnije nego što je zlatnožute boje. Izuzetno rijetki, potpuno crnog pingvina fotografisao je u blizini Antarktika Andrew Evansa iz National Geographica. Kraljevski pingvin ne izgleda kao njegove kolege sa smokinzima, zbog čega su ga naučnici opisali kao “vrsta jedan-na-zilion mutacija”.

6. Crna zebra je jedna sa rijetkim tamnim melanističnim karakteristikama u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji.

7. Srebrna lisica je melanistični oblik crvenih lisica. Melanizam je nepotrebno razvio tamne boje pigmenta u koži, i to je suprotno od albinizma. Srebrna lisica prikazuje velike varijacije u krznu: neke su potpuno crne, osim vrha repa koji je bijel, dok druge mogu biti plavkasto-sive boje. Divlje srebrne lisice se ne razmnožavaju isključivo sa pripadnicima iste vrste, ali mogu biti u leglima sa zajedničkim lisicama crvene sorte.

8. Crni gušter plavog jezika je jedan od najpoznatijih reptila u Australiji. Novi Zeland ima više od 99 vrsta guštera. Imamo gekoe i skinkse, a 33 Australske vrsteskinksa se ne mogu naći nigdje drugo u svijetu.

9. Crna foka pripada različitim grupama poluvodenih morskih sisara, od kojih se mnoge često nazivaju brtve.

Vets say Badger the seal pup was bullied and attacked by pther seals for being black. Pic: M & Y News, Portsmouth

10. Melanistična vjeverica sa zlatnim krznom; postoji još nekoliko ovih vjeverica od perioda kada su požari bili česti. Melanizam je samo ekstremna mutacija pigmenta koja uzrokuje da životinje duboko potamne.

Spermophilus Lateralis Golden Mantled Ground Squirrel

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave