Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu da biste smršali?

Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu da biste smršali?

Najvažnije pravilo zdravog života glasi: minimalno osam čaša vode dnevno. Ako trenirate ili pokušavate da smršate, morate da znate da sama ishrana neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.


Da bi tijelo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju i rad crijeva od velike je važnosti unos dovoljne količine vode.


Ipak i ovdje treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo, za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obje opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna.

Hladna voda

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvježite nego hladnom vodom.
Treba je piti prije treninga jer podstiče sagorijevanje kalorija. Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tijela od pregrejavanja, posebno dok vježbate, ili tokom toplog vremena. Nepotrebno povećanje tjelesne temperature može opteretiti vaše srce jer vene imaju tendenciju širenja.
Konzumacija hladne vode da bi se snizila tjelesna temperatura također pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomjernog znojenja.


Hladna voda razbuđuje. Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego šta je neophodno, a to neće pomoći. Ako osjetite pospanost, popijte jednu do dvije čaše vode koje će vas odmah razbuditi.

Topla voda

Dobar je izbor, naročito ujutro nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu. Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tečnost i povratite energiju jeste konzumacija upravo tople vode, koja će vas očistiti iznutra.


Topla voda sprečava starenje kože. Djelotvornija je za ispiranje nakupljenih toksina u tijelu od hladne vode. S oslobađanjem tijela od otpadnih proizvoda, koža može postati mekša i sjajnija. Također, potiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.
Odlična je za rad crijeva. To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvora, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao šta su nadutost, gasovi ili grčevi u želucu.


Naravno, nikako ne smijete da pijete toplu vodu koja dolazi direktno iz bojlera.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori