Kako da jednostavno date naziv vašoj firmi

Kako da jednostavno date naziv vašoj firmi

Stvaranje imena je jedna od prvih i najvažnijih odluka koju donosite kada pokrećete svoj biznis. Nažalost, često je i jedna od najtežih.

Mnogo je uspješnih kompanija koje su na početku poslovanja nosile neodgovarajuća imena. Naravno, ima i onih koji su od početka „pogodili”. Šta da radite kada treba da date naziv svom preduzeću ili robnoj marki, u nadi da će jednog dana postati brend?

Prije svega, idealno je da ime ne stvarate sami. Odaberite nekoliko (budućih) kolega, prijatelja ili članova porodice i predstavite im svoju ideju. Onda ih zamolite da u narednih na primjer sedam dana daju svoje prijedloge i ideje kako bi takav posao nazvali.
Ime vaše kompanije može da bude poznata riječ, mješavina slova i brojeva, skraćenica, kovanica, izmišljen pojam… Može da bude bilo šta. A najlepše je to što dobro ime može bilo kome da padne na pamet.

Ali i dalje postoji nekoliko pravila.

Prvo, mora lako da se izgovara. Posljednje šta vam treba jeste da svaki put morate da naglasite kako se ime vaše kompanije piše ili čita. Važno vam je da ga svi zapamte.

Drugo, ne budite previše šaljivi. Zamislite da vas za tri godine ili za pet godina intervjuišu za „Vol strit džornal” (Wall Street Journal) – da li će vam biti pomalo neprijatno ako treba da objasnite zašto se baš tako zovete? Uvijek razmišljajte dugoročno.

Isto tako, odbacite sva imena koja će vas u budućnosti ograničavati. Šta ako poželite da znatno proširite poslovanje? Nema razloga da zbog toga promenite početno dobro ime.
Naravno, vaše ime ne smije ni da podsjeća na nazive konkurencije. Ako bilo ko ima i najdalju asocijaciju na ono šta radi neko drugi, to ime odmah odbacite.

Zatim, razmislite o svim nepredviđenim okolnostima i (nenamjernim) pogrešnim čitanjima. Stručnjaci ovdje uvijek navode kao primjer Pen Island – kada jednom ljudi pročitaju naziv drugačije, vaš brend se od toga vjerovatno neće oporaviti.

Kada dođete do nekoliko dobrih predloga, pokušajte da svaki od njih i opovrgnete i odbranite. Ako kod nekog imena zastanete, bolje je da ga odbacite.

Pokušajte i da dobre prijedloge skratite. Što je ime kraće, lakše će biti primećeno i upamćeno. Ipak, uvijek vodite računa o tome da se ime i dalje odnosi na vaše poslovanje.

Tako dolazite do posljednje provjere: da li je domen sa vašim budućim imenom slobodan.
Kao i kod dobre poslovne ideje, i dobro poslovno ime zahtjeva rad i razradu. Nekada je cjelokupan proces jednostavan, a nekad ne uspijevate da se pomjerite sa početne tačke. Tada je trenutak da se obratite profesionalcima. Treba vam kopirajter – kreativac kome snaga leži u riječima. Vi umijete da razvijete poslovanje, on će umjeti da tom poslovanju dâ jedinstveno ime.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave