Kako je nastala Barbika?

Kako je nastala Barbika?

Najpoznatija lutka na svetu Barbika(Barbi) ulepšala je detinjstvo većini devojčica.Ona je deo nekih najlepših uspomena iz tog perioda.Skoro da nijedan rođendan,Nova Godina,poseta bake i deke…nije mogla da prođe bez nje.

Gotovo da nema osobe na svetu koja za nju nije čula,ali ima onih koji ne znaju njeno pravo ime i odakle dolazi.

Barbara Barbi Milisent Roberts,nastala je sada već davne 1959 godine.Rut Hendler i njen suprug Eliot zaslužni su za sve ono što je Barbi danas.

Sama priča počinje,dok je amerikanka Rut posmatrala igru svoje ćerke i njenih drugarica.Primetila je da devojčice svojim lutkama daju različite uloge.Lutke iz 50-ih godina,uglavnom su bile krpene ili od papira,najčešće predstavljane kao deca ili bebe.Rut je poželela da napravi lutku koja će da izgleda kao odrasla osoba.

Današnja Barbika koju svi poznajemo,zapravo vodi poreklo iz Nemačke.Rut je putovala po Evropi,pronašla i kupila lutku “Bild-Lili”.Lili,Barbikina predhodnica,bila je junakinja stripa za odrasle,koji je izlazio u nemačkom časopisu “Bild”.Imala je savršeno telo,plavu kosu,mnogo odeće,bila upadljivo našminkana i u stripu predstavljena u najrazličitijim situacijama.

Suprug Rut Hendler,Eliot,bio je jedan od osnivača kompanije “Mattel”.Njih dvoje su zajedno proizveli prvu Barbiku.Predstavili su je na sajmu igračaka u Njujorku,9.marta 1959. godine,a ovaj datum je poznat kao Barbikin rođendan.Kompanija “Mattel”,koja i danas priozvodi ove lutke,otkupila je 1964 godine pravo nad “Lili” i njena proizvodnja je obustavljena.Danas ona ima kolekcionarsku vrednost od oko 1000 evra.

Inače,Barbi je dobila ime po ćerki Rut Hendler,Barbari.Dve godine kasnije,na tržištu se pojavio Ken Karson(Barbikin dečko),koji je ime dobio po sinu Rut Hendler,Kenu.

Prva Barbika 1959 godine,prodata je za samo 3 dolara.U ovoj godini,kad je nastala prodata je u više od 300.000 primeraka,što nam govori da je svoju popularnost stekla veoma brzo i zadržala je sve do danas.

Prvo odelo koje je Barbi obukla bio je crno-beli kupaći kostim.Danas,njena omiljena boja je roze,ima bezbroj odevnih kombinacija,a neke od najpoznatijih modnih kuća na svetu kreirale su određene komade njene garderobe.

Barbikino prvo zanimanje bilo je manekenka.Kako su se vremena menjala,menjala se i ona.Tako da sada možemo da je vidimo i kao doktorku,kuvaricu,policajku,pevačicu…Oprobala se i kao astronaut i predsednica i u još oko 150 profesija.

Od njenog nastanka do danas,naišla je na mnogo kritika po pitanju fizičkog izgleda.Da je Barbi  stvarna žena,bila bi visoka oko 1,75cm,teška 45-50kg,što je oko 20kg manje od normalne težine koju treba da ima osoba te visine.U takvoj situaciji,dobila bi dijagnozu sa šifrom F50.0,odnosno morala bi da se leči od anoreksije.

Imala bi obim grudi od oko 100cm,struka 47cm i kukova oko 83cm.Nosila bi broj obuće 36,što je nerealno.Osoba sa ovakvim proporcijama ne bi mogla uspravno da stoji,a glava bi joj bila prevelika u odnosu na telo.

Proizvođači i dizajneri su reagovali na ovakve kritike i osmislili Barbi koja je malo drugačijeg izgleda.Tako da danas imamo i one koje su nižeg rasta,različitih tipova građe,sa oblinama,raznih nacionalnosti i boje kože.Osim duge plave,Barbi trenutno ima i 24 različite boje kose,a u prodaji je i ona koja nema kosu,kao podrška osobama obolelim od karcinoma.

Bez obzira na to kakvo mišljenje imamo o Barbi,moramo da priznamo da je ona oličenje ženstvenosti( u svakom izdanju) i da,iako je napunila 60 godina,odlično izgleda.

Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave