Kako odabrati pouzdan i ekonomičan obiteljski automobil?

Kako odabrati pouzdan i ekonomičan obiteljski automobil?

Kako prepoznati automobil u kom baš vi treba da vozite svoju obitelj i što od opreme ne treba izgubiti iz vida, reći će vam naredni odjeljci.

Kupovina obiteljskog automobila nije laka zadaća, posebno u srednjoj klasi. U novi, obiteljski automobil, osim prihvatljivog budžeta, treba zaračunati i sve bezbjednosne propise ali i osjećaj komfora. Kako prepoznati automobil u kom baš vi treba da vozite svoju obitelj i što od opreme ne treba izgubiti iz vida, reći će vam naredni odjeljci.

Nov ili rabljen obiteljski auto?

Kada treba odvojiti sredstva za kupovinu obiteljskog automobila, odluka za nov ili rabljen model donosi se isključivo obimnošću budžeta kojim obitelj raspolaže. Dogovorite se koliko ste novca spremni uložiti u postojeći automobil ili u kupovinu novog.

Ukoliko ipak želite kupiti novog četvorotočkaša, dobra odluka bi bila svoj stari, polovan automobil ponuditi agenciji za otkup. Na taj način, doći ćete do ne tako malog priliva novca, koji kasnije možete uložit u kupovinu većeg i sigurnijeg vozila, za potrebe prijevoza svih članova obitelji.

Odaberite vrstu automobila

Iako će služit prvenstveno u svrhe prevoženja djece, njihovih stvari, prtljaga, kolica i autosjedalica – bitno je da nam automobil, za čijim smo volanom gotovo svakodnevno, bude privlačan i na oko. 

Automobilska industrija danas jednaku pozornost obraća na izradu privlačnih, obiteljskih hečbekova, SUV-ova, minivenova i karavana. Svojstva na koja treba obratit pozornost kod obiteljskog automobila su:

 • Broj mjesta za sjedanje (od 5 do 7), 
 • Veličina prtljažnika (zato biramo veće automobile), 
 • Očuvanost (ako kupujete polovni automobil)
 • Performanse (znažan motor, stabilnost), 
 • Ekonomičnost (potrošnja goriva)
 • Kvalitetna oprema (pojasevi naprijed i pozadi, mogućnost ugradnje autosjedalica, zračni jastuci, klimatizacija i senzori za blizinu)

Hečbek – manji obiteljski automobil

Hečbekovi su popularni gradski automobili koji imaju skraćeni zadnji dio karoserije. U odnosu na to odaberete li manji ili veći model nekog od popularnih obiteljskih hečbekova, vaša obitelj će, osim udobnog i prostranog automobila, sa dovoljno mjesta za sjedanje, i prostranim prtljažnikom smještenim i unutar kabine, uživati vozeći se i u veoma privlačnom automobilu.

SUV – moćni i udobni obiteljski automobili

Terenci, džipovi i krosoveri (između džipa i hečbeka) su vrste automobila velike nosivosti i putničog kapaciteta. Obično su oprijemljeni i za vožnju po neasfaltiranim cestama, sa pogonom na sva četiri kotača. 

Terence koristi vojska, policija, lovci i šumari, iako ih postepeno smjenjuju krosoveri – terenski automobili namjenjeni gradskoj vožnji, sa nešto manjom težinom ali većom uštjedom goriva.

Karavan – funkcionalni obiteljski automobil

Kada čuju za karavan, SUV ili miniven, mnogi ljudi u Hrvatskoj odmah pomisle: „Što će mi toliki auto?“ Međutim, karavani su često iste dužine ili neznatno duži u odnosu na sedan (limuzina) verziju, ali imaju neuporedivo funkcionalniji prtljažni dio, pogodan za prijevoz kabastih ili dugačkih predmeta.

Miniven – automobil za brojniju obitelj

Ako biste prednost dali prostranom enterijeru, sa velikim prtljažnikom i za unapređenu verziju karavana – miniven je idealan automobil za vaše, obiteljske potrebe. Obzirom da su viši i sa skraćenom haubom, dimenzije karoserije su maksimalno iskorišćene. 

Ako postoji mogućnost za ugradnju i trećeg reda sjedala, onda je ovakvo vozilo pravi izbor za veće obitelji ili one koji prevoze veći broj putnika. Takvi automobili obično dolaze oprijemljeni funkcionalnim, kliznim vratima.

Održavanje automobila

Veoma je važno birati tip i marku automobila za koji ćete uvijek moći da nađete dijelove, ako ne u svom gradu, onda bar u državi. Higijensko održavanje također ne treba otežavat sebi, birajući kola sa enterijerom od lošijeg tekstila, već onaj sa kožnim ili barem mikrofibrom – jer, treba misliti na hranu koju ćete jesti u autu, i na mrlje koje će, neminovno, ostajati.

Ne odbijajte period probne vožnje

Koliko god specifikacija čitali o automobilima, ili preporuka slušali – nemojte se stidjeti da neki automobil koji uđe u uži izbor i provozate na dan ili dva, sa svom pratećom opremom koju nosi velika obitelj. Uvidjećete i sami da nije svaki automobil baš onakav kakvim se čini ili kako ste ga zamislili preko nečijeg opisa.

Ako vam je potreban obiteljski autmobil, prostran i udoban u kom će vaša obitelj bit na broju i bezbjedna u prometu, vrijeme je za potražit novog četvorotočkaša iz neke od ovih grupa. Provjerite lijepo sve njegove karakteristike i usmjerite novac na automobil kojim ćete svi bit zadovoljni.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori