Kako da kombinujete namirnice u ishrani vašeg mališana?

Kako da kombinujete namirnice u ishrani vašeg mališana?

Period od 6.og meseca pa do godinu dana je obeležen intenzivnim uvođenjem namernica i proširenja jelovnika jer majčino mleko i dohrana više nisu dovoljno hranljive za pravilan rast i razvoj.

Period od 6. meseca pa do godinu dana je obeležen intenzivnim uvođenjem namernica i proširenja jelovnika jer majčino mleko i mleko za bebe više nisu dovoljno hranljive za pravilan rast i razvoj.

Nakon prvog rođendana preostaje uvođenje nekoliko novih namernica, ali je jelovnik već gotovo kompletiran. Posebno je važno da se namernice pravilno kombinuju tako da se unesu zdrave kalorije i nastavi sa pravilnom ishranom.

Mleko za bebe i žitarice za kvalitetan doručak

Balansirana ishrana započinje kvalitetnim doručkom, a žitarice su idealan izbor za većinu jutara.

Od punih 12 meseci se može dodavati mleko za bebe pa se će žitarice biti ukusnije, a uz jogurt, kajmak i sir kao dodatak, i omiljeni ukusni obrok. Pored domaćih kaša i kupovne žitarice su odličan način da se obogati doručak i unosi veća količina vitamina i minerala.

Milupa ima liniju i za decu stariju od 12 meseci, bogate su gvožđem, kalcijumom i D vitaminom i predstavljaju odličan izbor za doručak. Mogu se kombinovati i ukusi za 6+ i 8+ meseci i važno je da se ispoštuje granica tako da mlađa deca ne uvode ukuse za stariju decu, a stariji mališani mogu slobodno da jedu i žitne kaše za mlađe.

Pored Milupa žitarica za bebe koje su odlične kupovne kaše, za doručak se mogu davati i obroci koji sadrže jaje što u toku sedmice znači da je doručak sada bogatiji za još jednu namernicu. Za užinu mališanu uvek možete dati mleko za bebe.

Ručak za decu od stariju od godinu dana

Deca starija od 12 meseci mogu da jedu i svinjsko meso, ali ono na listi svih mesa predstavlja ono koje je najmanje hranljivo pa treba da bude mnogo ređe nego što su to crvena mesa, riba i piletina.

Povrće je jako važno i treba da bude svih boja. Važno je informisati se o pravilnoj pripremi, vremenu kuvanja da se ne bi gubili važni vitamini. Isto tako, pojedino povrće se ne kombinuje sa mesom, spanać je takav primera radi, ali se ne podgreva i bari jako kratko. To je samo primer pravilne kombinacije i pripreme za zdrav obrok vašeg deteta.

2 užine na dan

Milupa žitarice mogu povremeno da budu i deo užine, naročito ako su bogate voćem. Deca obožavaju sokiće, ali čak i prirodno ceđeno se ne može meriti sa celim voćem. Reč je o tome da jedenjem namernica deca unose i vlakna koje nema u sokovima, a sokovi svojim prirodnim šećerom mnogo više nagrizaju zubnu gleđ.

Dve užine raznovrsnog voća će obezbediti izvor vitamina i minerala koji ručak nije obezbedio. Takođe, za užinu mališanu možete dati i mleko za bebe. 

Večera za dete starije od 12 meseci

Deca i tokom 2. godine ujutru i uveče još uvek sisaju ili jedu formulu, ali imaju i večeru koja treba da bude lagana kombinacija belog pilećeg mesa i povrća sa hlebom. Količina ne mora da bude ista kao za ručak, ali je važno da dete ima i večeru kao stalni deo obroka.

3 obroka, 2 užine i mleko zabebe ujutru i pred spavanje predstavlja svakodnevan raspored obroka vašeg deteta. Pored kombinacije namernica, treba voditi računa i o njihovoj pravilnoj pripremi i kombinaciji sa mesom i jajima. Tako treba da izgleda izbalansirana ishrana vašeg mališana nakon prve godine života.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori