MALO ČUDO PRIRODE – ARONIJA 

MALO ČUDO PRIRODE – ARONIJA 

 

O mnogobrojnim blagodetima ovog bobičastog voća se poslednjih godina mnogo govori, a sve je više domaćinstava koje u svom dvorištu izdvajaju mesto za uzgoj baš ove vrste listopadnog žbuna, koji se u nekim slučajevima gaji i kao ukrasna biljka. Iako se dosta zna o samom uzgoju, pripremni, primeni i lekovitosti bobica aronije, istraživanja o njenim blagodetima i dalje traju. 

UZGOJ MALOG ČUDA PRIRODE

Snaga i otpornost aronije na spoljne uticaje je velika, niske temperature zimi ne utiču na nju, kao ni letnje suše ili insekti. Aroniju zovu još i sibirska borovnica jer plod izgledom podseća na borovnicu, a veoma je jednostavna za uzgoj. Mišljenja su podeljena kada su vrste aronije u pitanju, ali osnovne su dve vrste (crvenoplodna aronija i crnoplodna aronija), ali postoji i treća ljubičastoplodna aronija (za koju neki veruju da je kombinacija prethodne dve, a neki daje zasebna vrsta). Aronija je bujnog žbunastog rasta koju rezanjem možete oblikovati u pravi žbun, sa jednostavnim zelenim listovima, koja sa njenim raskošnim belim cvetovima može da se svrsta u rang najlepših. Aroniju danas možete naći u različitim delovima naše zemlje, lako se održava, nije potrebno prskanje i potpuno je ekološki čista. Potrebno je samo da joj obezbedite prostor za rad i dostupnost sunčeve svetlosti, a plodovi drugo mogu stajati na žbunu. Najbolje bi bilo da u blizini zasada ne bude put, kako ne bi podlegla prašini i nezeljenim česticama.

MOGUĆNOST PRIMENE BOBICA ARONIJE

Oni koji nisu navikli na gorak i opor ukus aronije, teško da će se odlučiti za konzumiranje aronije kao svežeg voća. Zato danas aroniju možemo jesti u različitim oblicima, ali je možemo dobiti i u vidu napitaka. Aronija je pogodna da se od nje napravi domaći džem ili slatko, kompot, ali i dobra rakija, liker, vino, a za one koji ne vole alkoholna pića aroniju možere pronaći i u vidu soka na rastvaranje sa bobicama ili susešnu aroniju koja je idealna za čaj. Takođe plod aronije možemo sušiti ili zamrznuti u ledari i jesti po potrebi tokom cele godine, iako je njena berba vezana za letnje dane. Ipak, kao i svemu, pa i u konzumiranju aronije treba imati meru koja najviše zavisi od vaše telesne građe ali i od oblika u kojem aroniju unosite u svoj organizam. 

ARONIJA KAO LEK

Još se davnina utvrdilo da aronije nije lako kvarljiva, te su se njeni plodovi sušili i služili kao zdrava hrana zimi, ali i kao lek protiv želudačnih tegoba. Spada u visoko lekovito bilje i njena lekovita svojstva su mnogobrojna. Pored povoljnog uticaja na želudac i crevni sistem, dobra je i za glavobolje, odlično pročišćava krv, deluje na povišen krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju, utiče na očuvanje vida itd. Sok od aronije postao je veoma cenjen lek u lečenju biljnim preparatima. Poznato je da aronija utiče na celokupan imunitet čoveka, tj. da doprinosu njegovom održanju na optimalnom nivou, da je poznati i dobar antioksidans koji doprinosi izbacivanju štetnih materija iz našeg tela, ali ono što je možda i najvažnije u današnje vreme jeste da ima antivirusno i antikancerogeno dejstvo. 

 

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave