Znate li šta su praline?

Znate li šta su praline?

Jedna od omiljenih poslastica danas, dolazi nam poreklom iz Belgije. Žan Nojhaus mlađi je 1912 godine osmislio i napravio prvu punjenu čokoladu i nazvao je pralina. One se dobijaju od karamelizovanog lešnika ili badema, ponekad i kao njihova kombinacija. Izraz pralina se danas koristi i za sve ručno pravljene čokoladne bombone.

Za njihovo filovanje možemo da koristimo krem, voćni ili čokoladni, čisto voće, a vrlo često i alkohol, najviše rum i liker od višnje. Pored toga, ganaš-krem je najpopularniji. On se pravi od slatke pavlake i čokolade. Odmah za njim ide i nugat krem, koji dobijamo od lešnika i čokolade. Ljubitelji čokolade ističu i karamel krem kao jedan od omiljenih. Dobija se kuvanjem šećera, kome se dodaju maslac i slatka pavlaka. Neke od najskupljih, odnosno najluksuznijih pralina su one sa marcipanom. Marcipan se dobija od mlevenih badema i šećera. Njemu mogu da se dodaju i druge arome. Većina profesionalnih poslastičara ga koristi i za izradu ukrasa i figurica, kojima dekorišu svoje torte i kolače. Pravi marcipan sadrži mnogo badema(skoro 90%) i to je razlog zašto je skup. U prodavnicama slatkiša, možemo da pronađemo i “krckave” praline, koje nazivamo još i krispi ili kranč.

Za pakovanje pralina, koriste se posebne kutije, koje imaju mesto za svaku pralinu posebno, kako one međusobno ne bi mogle da se dotaknu ili zgnječe. Idealne su kao poklon za sve one posebne prilike, u kojima želimo da izmamimo nekome osmeh na lice. Sa čokoladnim pralinama skoro da ne možete da pogrešite, jer ih svi volimo.

Ostaje samo da izaberete omiljeni ukus i uživate.

Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori