Tri najbolje torte

Tri najbolje torte

Kada bi uzeli uzorak od hiljadu ljudi i pitali ih da nabroje tri omiljene torte, mali bi bio procenat istomišljenika. Slasnih torti ima bezbroj, a eksperti za torte u Novom Sadu kažu da njihov kreativni tim iznedri popriličan broj novih recepata svakog meseca. Ništa čudno, obzirom da varijacijama na temu torti zaista kraja nema.

Bilo da želite čokoladne korice, bele, sušene, šuškave, sa lešnicima, bademima, orasima ili makom – vaša želja će biti ispunjena. Fil – jedan, dva ili čak tri? Nikakav problem. Kremast, voćni, čokoladni, obogaćen koštunjavim plodovima, egzotičnog ukusa tropskog voća… Vaše je da osmislite, a vešti mastori za torte u Novom Sadu ispuniće svaku vašu želju.

Novi Sad je oduvek bio grad maštovitih i kreativnih umetničkih duša, a njihov dar je oplemenio sve delatnosti u koje su uključeni, pa tako i izradu torti i kolača, koji su prava mala umetnička dela.

Pitali smo najeminentnije majstore za torte u Novom Sadu da nam nabroje omiljene novosadske poslastice, a njihove odgovore, izabrane najvećim brojem glasova, donosimo u nastavku teksta:

Esterhazi torta

Esterhazi torta datira još od Austrougarske monarhije. Kreirana je u Budimpešti u 19. veku, u čast mađarskog princa Esterhazija, po kom je i dobila ime. Imajući u vidu istorijsku činjenicu da je Novi Sad nekada bio deo Austrougarske imperije, ne treba da nas čudi veliki uticaj mađarske gastronomije u našim krajevima.

Ono što Esterhazi tortu čini apsolutno neodoljivom su pečeni lešnici, koji ovoj poslastici daju očaravajući ukus i aromu. Zanimljivo je napomenuti da originalni recept nije sadržao lešnike, već samo bademe, koji su u savremenoj recepturi maltene potpuno zamenjeni.

Esterhazi torta sastoji se od čak pet belih korica dobijenih vazdušastom smesom belanaca, šećera i lešnika, filovanih puterastim vanil kremom sa dodatkom lešnika. Gotova torta se premazuje glazurom od marmelade od kajsija, koja svojim kiselkastim ukusom osvežava i iznenađuje nepce degustatora, nepripremljenog na ovu sočnu kombinaciju.

Nakon glazure od kajsije, torta se ukrašava slojevima otopljene bele i crne čokolade, koje pomešane daju izuzetno atraktivan izgled koncentričnih krugova. Nismo sigurni da li je lepšeg ukusa ili izgleda, jer je i jedno i drugo savršeno, ali ako do sada niste preporučujemo da probate Esterhazi i sami date sud. Bićete oduševljeni.

Kapri torta

Pomen Kapri torte lansira nas u detinjstvo brzinom munje, u sećanja kada smo u rukama stezali novac, dok smo hitrim koracima grabili kroz Novi Sad, da kupimo famozni Kapri sladoled. Sloj hrskave čokolade, ispod kog je prava rapsodija ukusa sladoleda nežnog ukusa vanile i neverovatno sočne jagode, nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Detinjstvo je odavno prošlo, a dete u nama se razigra i oživi svaki put kada je kraljica trpeze upravo ova torta. Unikatna kombinacija ukusa i tekstura Kapri torte oduševljava sve ljubitelje kremastih kolača, a ni obožavaoci voćnih nota neće ostati razočarani. Majstori za torte u Novom Sadu preporučuju da slepo pratite sve gramaže u receptu ukoliko pravite Kapri tortu. Ukoliko je poručujete, jedini zadatak vam je da uživate.

Uživanje je zagarantovano, jer ovu izdašnu tortu čine lagane korice od belanaca, blanširanih badema i šećera, prelivene čokoladom koja daje čuveni crunchy doživljaj. Ne možemo odlučiti da li je lepši kremasti fil ukusa burbon vanile ili sočni voćni žele, ali u duetu su neponovljivi.

U originalnoj recepturi, voćni fil se pravi od jagoda, bilo svežih ili smrznutih, ali česti su slučajevi kada su jagode zamenjene višnjama, malinama ili drugim bobičastim voćem. Mi prednost dajemo jagodama, a vi kako želite. „De gustibus non est disputandum“ – posebno ne kada su ovako slatki!

Doboš torta

Dubok uzdah pre prve rečenice o čuvenoj Doboš torti, toj kraljici svih torti, zahtevnoj za pravljenje, a bez konkurencije savršenoj za degustiranje!

Doboš torta se voli od davnina, tačnije, da budemo precizni, od 1885. godine, kada je napravljena prvi put. Čuveni mađarski poslastičar, po kom je torta i dobila ime, Jožef Doboš, napravio je ovo savršenstvo u čast tadašnjeg vladara Austrougarske, Franca Jozefa. Na sreću, recept nije ostao rezervisan samo za kraljevske dvore, nego je popularizovan, te je famozna Doboška danas dostupna svima.

Ostala je u istoriji zabeležena kao prva torta napravljena sa filom od jaja, putera i čokolade, jer su sve prethodnice bile torte punjene šlagom, ili jednostavno pečene u komadu, poput današnjih kuglofa. Doboš torta je predstavljala reformu u svetu torti, sa svojih 12 tankih korica i filom punog čokoladnog ukusa.

Jožef Doboš nažalost nikada nije podelio svoj originalni recept, ali njegova kreacija se iz Mađarske proširila na ceo svet. Najveći uspeh je postigla u Evropi, gde je čak i u to vreme bila poručivana i transportovana iz Doboševe poslastičarnice. Novi Sad, u kom se osećao jak uticaj Austrougarske monarhije, sa velikim zadovoljstvom prihvatio je Doboševu tortu, te je u ovom gradu izuzetno popularna.

Danas, postoji više stotina varijacija na temu ove čudesne torte. Stručnjaci za torte u Novom Sadu kažu da korice treba peći na izvrnutom kalupu i da je dovoljno 3 supene kašike smese za jednu koru, jer mora biti izuzetno tanka. Za fil se koriste kvalitetna crna čokolada, jaja, mleko i puter, dok glazura može biti od karamelizovanog šećera ili čokoladna.

Karamel (šećerna) glazura je po originalnom receptu. Doboš nije prelivao celu tortu karamelom, već je izlivao trougliće, u obliku parčeta torte, koje je ređao po njenom vrhu, kako sečenje ne bi uništilo stvrdnutu glazuru.

Kao što pomenusmo – o ukusima se ne raspravlja. Tolerancija i poštovanje različitosti jedna su od lepših civilizacijskih tekovina, ali kada je reč o različitim ukusima za slatkiše ta stara dobra latinska izreka je samo delimično na snazi. Volimo da probamo različite torte, da diskutujemo o ukusima, kako bi ih mogli usavršiti, šta dodati ili oduzeti. Nekad, kao kada su pomenute tri torte u pitanju, nemamo šta za reći, samo ćutke uživamo u čaroliji ukusa. A koje su vaše omiljene torte?

Avatar
VladanM
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave