Značaj cinka za vašu kožu

 Značaj cinka za vašu kožu

 

Stigli su vreli dani. Zbog globalnih klimatskih promena tokom poslednjih petnaestak godina jako veliki broj ljudi se žali na probleme sa kožom. Sunce je zdravo za našu kožu samo ako ga „konzumiramo“ umereno, inače, malo ko može da ga podnese bez posledica. S obzirom na to da sezona mora i sunčanja još uvek nije počela, pravo je vreme da saznate koliko je cink potreban vašoj koži i da na vreme preduzmete nešto.

Cink u organizmu

Cink se, kao vitamin, vrlo često neopravdano zanemaruje. U našem organizme ga ima vrlo malo – svega 8 miligrama dnevno je doza koja je dovoljna da zadovolji naše potrebe za cinkom. Međutim, baš zato što ga nemamo na pretek, i mali nedostatak cinka se oseti i odrazi na naš organizam. Simptomi koji ukazuju na to da nam fali cink su: oslabljeni apetit, oslabljeno čulo mirisa i ukusa, oslabljen imunitet, gubitak težine, gubitak kose, usporen metabolizam, nedostatak koncentracije, česta pospanost, izražena osetljivost na bol i sporo zarastanje rana.

Kako cink utiče na našu kožu?

Cink na našu kožu generalno utiče pozitivno, tako što je čini manje osetljivom na sve spoljne efekte. Kako bi se primetio napredak u tom smislu neophodno je da ga unosimo kontinuirano. Cinka ima dosta u morskim plodovima i u jogurtu, ali, ukoliko nismo u mogućnosti da samo hranom zadovoljimo potrebe našeg organizma za cinkom, sasvim je moguće i dodatnim suplementima dostići neophodan nivo. Što se tiče kože, ukoliko je sama po sebi osetljiva, nismo u problemu samo tokom letnjih meseci, nego neprestano. To zapravo znači da svi proizvodi za kožu mogu izazvati potencijalnu iritaciju.

Zato bi najpre bilo neophodno testirati kožu na proizvod (na vidljivo mmesto, na pr. na unutrašnju stranu nadlaktice, nanesite malo proizvoda i sačekajte 24 sata). Ukoliko primetite osip, crvenilo, koprivnjaču, nemojte koristiti taj proizvod. Uvek pogledajte kontraindikacije i da li on izaziva neke od poznatih alergena.  

Kožne iritacije i ekcemi

Između 2014. i 2016, godine urađen je veliki broj istraživanja vezanih za značaj cinka za kožu. Pri tom je potvrđeno da cink-sulfat koji se dodaje kremama koje se koriste za hroničnu pojavu ekcema na rukama, daje odlične rezultate. Pored toga istraživanja su dokazala i da cink-oksid izuzetno povoljno deluje i na atopijski dermatitis, jer ima jako antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

Nedostatak cinka može usloviti razvoj promena na koži u vidu atopijskog dermatitisa. Sa druge strane, često oboljenje koje se pojavljuje na koži je ekcem koji dovodi do jake iritacije i neizdrživog svraba. Istraživanja dokazuju da cink smanjuje sekreciju histamina i izuzetno povoljno inhibira degranulaciju mastocita. Kada se pojave iritacije na koži usled nedostatka cinka, slične su atopijskom dermatitisu, jer ga karakteriše nesposobnost organizma da proizvodi nove i zdrave ćelije. Cink ima antiinflamatorna svojstva, tj. utiče na obnavljanje novog epitela kože.

Kako nadoknaditi nedostatak cinka?

Vrlo jednostavno – suplementacijom (cink tablete, cink minerali) koja se dodaje dijetetskoj ishrani. Ovi preparati se konzumiraju do dva meseca, pa bi trebalo da se napravi pauza oko mesec dana. U tom periodu bi već trebalo da primetite bolje funkcionisanje imunog sistema, poboljšane kognitivne funkcije, poboljšanje kose, noktiju, kože,…

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori