Kako treba da izgleda nega i higijena bebe?

Kako treba da izgleda nega i higijena bebe?

U daljem tekstu smo za vas pripremili kratak vodič o stvarima o kojima bi bilo dobro da povedete računa kada je reč o negovanju bebe - održavanju njene higijene i očuvanju zdravlja.

Kada novi član porodice stigne na svet, on postaje mali centar univerzuma za svoje roditelje koji žele da mu priušte sve moguće uslove za njegov razvoj i upoznavanje sveta kao vedrog i toplog mesta.

Od prvih bebećih grčeva do prvog modnog kompletića i svih drugih novih iskustava za decu i roditelje – odgoj bebe može biti prilično izazovan s vremena na vreme. Srećom, vremenom, adaptacijom na novonastalu situaciju u domu, roditelji postaju sve spremniji da se suoče sa novim nepoznatim dešavanjima.

U daljem tekstu smo za vas pripremili kratak vodič o stvarima o kojima bi bilo dobro da povedete računa kada je reč o negovanju bebe – održavanju njene higijene i očuvanju zdravlja.

Novopečeni roditelji kao magnet za savete 

Uzbuđeni roditelji koji prvi put koračaju svetom imajući te nove uloge “mame” i “tate”, magnet su za najrazličitije savete rodbine i prijatelja o ispravnim načinima nege njihove bebe – poput onih kako da okupate bebu ili u kom položaju je najbolje da spava.

Nažalost, hrpa saveta često, ne samo da nije korisna, već je i netačna – pa ostavlja novopečene roditelje zbunjenima i neretko zastrašenima. Zato vam, pre svega, preporučujemo da se, nakon samostalnog istraživanja, prvenstveno oslonite na savete stručnih lica.

Nega i higijena bebe – praktični saveti 

Kada se prvi put, kao roditelji, nađete u vašem domu sa bebom u naručju, verovatno ćete se zapitati – Šta sad?

Najpre, prvi korak je priprema potrepština koje će bebi značiti. Važno je da stvari za bebinu negu nabavite na vreme, ali ne brinite previše – sve ćete moći da dokupite tokom prvih dana.

Novorođena beba uglavnom jede i spava, dok ju je potrebno reovno kupati i presvlačiti, radi sprečavanja iritacija na koži. Za presvlačenje možete koristiti pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu, pri čemu je važno pravilno povijanje.

Kupanje bebe je za mnoge roditelje jedna od onih “običnih” radnji koje mogu isprva da izazivaju paniku. Međutim, imajte u vidu da su bebe otpornije nego što vi najverovatnije mislite.

Temperatura vode za kupanje treba da bude jednaka telesnoj temperaturi, što možete proveriti laktom svoje ruke – jer je koža na tom delu ruke najosetljivija. Visina vode u kadici je odgovarajuća između pet i sedam centimetara.

Nakon kupanja je potrebno da bebino telo prebrišete tapkanjem pamučnog peškira po njenoj koži, a zatim telo namažete losionom za bebe i odgovarajuće delove kremom za pelensku regiju.

Bebe imaju veoma osetljivu kožu, pa je posebno važno insistirati na organskim i prirodnim proizvodima za negu. Oni su značajno bezopasniji po bebinu kožu koja tek treba da se navikne na spoljni uticaj i novo okruženje.

Kako im je koža sklona iritacijama i suvoći, održavanje vlažnosti bebine kože je nužno, pa je preporučljivo na preparate za negu stavljate u debljem sloju. Pri tome, izbegavajte direktno izlaganje suncu, dok po hladnom vazduhu bebina koža zahteva posebnu negu.

Higijena doma – saveti za čišćenje nakon dolaska bebe

Dolazak novog nežnog ukućana u dom, nerazvijenog imunog sistema i osetljive kože, znači i nužno poboljšanje higijene doma u kojem će beba istraživački dodirivati sve oko sebe.

Dubinska dezinfekcija doma pre dolaska bebe je obavezna, dok tokom vremena ne smete da izostavite redovno odžavanje higijene površina sa kojima beba može da ostvari kontakt.

Za čišćenje je važno da koristite adekvatne proizvode za čišćenje koji ne izazivaju iritacije kod beba štetnim materijama. Mnogi roditelji, radi sigurnosti u bezbednost proizvoda, za čišćenje koriste mešavine od namirnica poput sirćeta, limuna i sode bikarbone.

Šta kada nemate vremena – trikovi za efikasnije održavanje doma

Jedan od izazova za roditelje je upravo snalaženje u redovnom manjku vremena, dok vaše ostale obaveze ostaju netaknute, već samo dopunjene novim. Važno je da ne brinete i da ne zaboravite da uživate u vašim trenucima sa bebom.

Kada “nemate vremena”, u pomoć pristižu trikovi za efikasnije obavljanje poslova, pa i kućnih poslova čišćenja. U praksi se roditeljima najčešće pokaže korisnim da sredstva za dezinfekciju doma uvek drže na dohvat ruke, kako bi što više usputno čistili bebino okruženje.

Briga o sebi – kako pronaći balans i zašto je neophodan?

Roditeljstvo, pogotovo za one koji se sa istim susreću prvi put, može biti krajnje opterećujuće – čak i manje zahtevnim danima. Novi centar univerzuma u malom biću i lavina stresnih situacija mogu biti razlog da potpuno zanemarite lične potrebe.

Naravno da ćete biti u prilici da prihvatite nešto drugačije prioritete u novom životnom poglavlju, ali je, upravo radi brižnijeg odnosa prema detetu, neophodno da se odruprete težnji da obroke i dovoljno sna zamenite napicima sa kofeinom.

Vaše uobičajene zdrave životne navike će vam obezbediti dovoljno energije tokom celog dana koju možete usmeriti ka tome da brinete o bebi i priuštite joj sve što joj je potrebno – staloženi i nasmejani.

Iako ćete možda biti uznemireni povodom novih dešavanja u vašem životu, verujte da ćete samo kroz par nedelja već osetiti da ste ustanovili određenu rutinu u kojoj postajete sve iskusniji roditelji.

Ne ustručavajte se da tražite pomoć – ako imate bilo kakve nedoumice, obavezno se obratite nadležnom pedijatru ili drugoj osobi od poverenja. Najvažnije je da omogućite optimalne uslove za zajednički razvoj vas i vaše bebe.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave