Korisni saveti pre kupovine novogradnje

Korisni saveti pre kupovine novogradnje

Korisni saveti pre kupovine novogradnje, na šta treba obratiti pažnju i koji su bitni parametri prilikom kupovine novogradnje.

Ako kupujete novi stan, onda vam zasigurno mnogi zavide na tome, ali isto tako baš i ne – jer to je jedan pozitivan stres.

Mnogi ljudi, posebno u skorije vreme, više vole da kupuju novogradnju, a razloga za to ima dosta. Pre svega, ako kupite stan u staroj gradnji, vi ste time sebi stvorili obavezu dodatnog ulaganja. To bi značilo da ćete morati da pozovete majstore raznih profila, koji će da hobluju, lakiraju ili čak sasvim menjaju parket, zatim da gletuju, kreče, uređuju kupatilo, postavljaju nove sanitarije, kao i da renoviraju kuhinju, ugrađuju novu PVC ili ALU stolariju… Sve u svemu, ovo je jedan jako veliki posao. Za sve to, neophodno je da imate živaca i novaca, što nije zanemarljivo, a i ne zaboravite da vas nakon svega očekuje jedno veliko čišćenje i spremanje.

Prednost stare gradnje je u tome što su stanovi nešto jeftiniji, a isto tako, možete da pronađete nekretninu u samom centru grada (naravno, ovo su dosta skuplji stanovi) ili na bilo kojoj lokaciji. Infrastruktura je obično jako dobra.

Kada je reč o novoj gradnji, vi bukvalno zaobilazite svo to majstorisanje koje smo pomenuli, i ulazite u stan koji je u potpunosti nov i gde niko nije živeo pre vas. To znači da ne morate ništa da uređujete niti da prepravljate.

Ipak, potrebno je da se uputite u to ko je investitor, te šta je pre toga gradio. Obratite pažnju na to kakvog je kvaliteta zgrada koju kupujete, od kog materijala je građena. Ako niste sigurni u ove procene, pozovite lice koje se razume da vam pomogne korisnim savetima.

Novogradnja mora da bude legalizovana ili barem u postupku legalizacije. Najbolje je angažovati advokata koji će sve detaljno proveriti, tako da nećete imati glavobolje, niti rešavati pitanja sa kojima se prvi put susrećete pa mogu da vam deluju da su previše kompleksna i zbunjujuća.

Niko ne želi da kupi novogradnju koju ne može da uknjiži, tako da ni u kom slučaju ne kupujte ništa što nije legalizovano.

Kada ste izabrali investitora, raspitajte se šta je sve gradio i neka vam ne bude teško da te zgrade obiđete i da se uverite lično u kvalitet. Tada ćete sigurno znati i kakav će vaš budući stan biti.

Korisno je imati u vidu da se radi povraćaj PDV-a u iznosu od 10% ukoliko stan prodaje direktno investitor na kupovinu prvog stana, kao i činjenicu da stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji i pristupačniji.

Vodite računa da novi stan u novogradnji morate adekvatno da opremite, tako da će vam biti potreban nameštaj, bela tehnika… Stavite na papir sve stavke koje zahtevaju plaćanje, da se ne bi dogodilo da vam zafali novac, onda kada je najpotrebnije, kao št je plaćanje poreza ili prenos apsolutnih prava…

Novogradnje su specifične po tome što su to moderne zgrade koje posuduju automatske liftove, podzemne garaže, a i sve što se nalazi u okviru zgrade je odrađeno vrlo kvalitetno – od keramike, preko parketa, do zidova, stolarije…

Na sajtu investitora koji gradi i prodaje stanove, pre same kupovine, možete se detaljno informisati šta će se sve nalaziti u budućem objektu, tako da ćete imati sve potrebne podatke pre nego što stavite svoj potpis na ugovor o kupovini novog stana, uz naravno, sve ostale provere koje smo navelu u ovom tekstu.

Autor: optimizacija sajta

Avatar
Pedja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave