Korona virus i cene nekretnina

Korona virus i cene nekretnina

Da li će nakon pandemije izazvane virusom korona kupovina stana biti povoljnija dilema je koja muči sve one koji bi da reše stambeno pitanje.

U Srbiji je virus Covid 19 duboko potresao tržište nekretnina, pa su mnogi stanovi za iznajmljivanje ostali prazni, a mogućem padu cene stana za iznajmljivanje nadaju se svi zakupci. Svi oni koji nameravaju da kupe nekretninu takođe se nadaju padu cena.

Ipak, gradnja stambenih obejkata nije stala ni tokom vanrednog stanja, a čini se da nema predaha za građevinsku industriju.

Hoće li za prosečan srpski džep kupovina ili iznajmljivanje stana postati dostupnije?

Iako su u prethodne tri godine cene nekretnina vrtoglavo rasle, stručnjaci smatraju da će početi polako da stagnira i cena, ali i prodaja stanova. Beograd je glavna meta većine onih koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina, a stručnjaci kažu i da je veliki broj stranaca zainteresovan za stambene, pa i poslovne prostore u našem glavnom gradu. Međutim, za prosečnu srpsku platu cena nekretnine danas u Srbiji nerealno je visoka.

Tako se, na primer, cena kvadrata u najskupljim delovima prestonice, na Vračaru i u Starom gradu, kreće i preko 6.000 evra. Iako je još uvek slabo nastanjen, Beograd na vodi drži svoju cenu, pa se ovde stanovi mogu kupiti i po ceni od 7000 evra za kvadratni metar. Ipak, najviše kupaca traži prosečan stan. A šta se pod prosečnom nekretninom podrazumeva u Srbiji?

Koliko košta prosečan stan u Srbiji?

U prethodnoj godini prosečna cena nekretnine u Srbiji iznosila je oko 1400 evra po kvadratu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Na ovu cenu najviše je uticala prodaja nekretnina u prestonici, jer se cena za novoizgrađene stambene objekte u beogradskim naseljima kretala u proseku oko 1800 evra za kvadratni metar.

Opština Stari grad nalazi se u samom vrhu kada je cena stanova u zemlji u pitanju, jer se prosečan stan u poslednjem kvartalu prošle godini imao 72 metara kvadratna i koštao je oko 2300 evra po kvadratu. Nasuprot ovoj beogradskoj opštini, na jugu naše zemlje, u Bujanovcu, opštini koja ima najnižu prosečnu cenu kvadrata, stan iste kvadrature mogao je da se kupi za 465 evra po kvadratu.

Odnos ponude i potražnje

Kakva je prognoza kretanja cene nekretnine pitanje je koje muči i stručnjake, jer na tržište nekretnina utiče nekoliko faktora. Pretpostavlja se da će recesioni efekti najpre uticati na tražnju, pa nakon nekoliko kvartala će te efekte osetiti i ponuda usled započetih radova.

To znači da se očekuje privremeni pad cene nekretnina, a to će dovesti i do većeg pada tražnje, a ako dođe do umerenog pada ili do stagnacije ponude, onda bi mogao da usledi nešto jači skok cena, pa će doći do konsolidacija ili do rasta tražnje. Slične projekcije predviđaju inostrani stručnjaci za nekoliko većih gradova Evrope. Mišljenja stručnjaka su da je neophodno da prođe šeset meseci kako bi mogla da se očekuje promena cena na tržištu nekretnina.

Ipak, iako je tržište nekretnina u prethodnih nekoliko godina doživelo ozbiljan rast, jasno je da će pandemija virusa korona uticati i na ovaj sektor. Ostaje samo da vidimo kakve će efekte korona imati po srpsko tržište nekretnina.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori