3 saveta da rasvetom učinite enterijer savršenim

3 saveta da rasvetom učinite enterijer savršenim

Može li dobar enterijer da „preživi“ bez dobrog i kvalitetnog osvetljenja? Teško. Kada se planiraju zidovi, njihov raspored, moguće menjanje, boje koje će vladati u određenom prostoru, od zidova, preko podova i celokupnog nameštaja, jedan od glavnih faktora o kojem se promišlja jeste i rasveta.

Može li dobar enterijer da „preživi“ bez dobrog i kvalitetnog osvetljenja? Teško. Kada se planiraju zidovi, njihov raspored, moguće menjanje, boje koje će vladati u određenom prostoru, od zidova, preko podova i celokupnog nameštaja, jedan od glavnih faktora o kojem se promišlja jeste i rasveta. Njegovo detaljno planirane, od samog izvora osvetljenja, do boja svetla, utiču u velikoj meri na sam odabir boja svega, pa često i na raspored koji će se napraviti na kraju.


Najpre se vodi računa o dnevnoj svetlosti, koliko je ima, sa kojih strana najjače dolazi i šta dominantno osvetljava, a onda se sličnim principom nastavlja u pogledu veštačkog osvetljenja, te njegovog upotrebljavanja da se osvetli kompletan prostor, ali i posebno nagalase određeni elementi ili delovi tog prostora. Tržište, naravno, pruža ogroman broj rešenja, što dobrih, ali i loših, međutim, uz ova tri saveta bi sam izbor trebalo da bude lakši, jednostavniji, a učinkovitiji.

Šinska rasveta za sve vrste objekata

Ukoliko ste u potrazi za izvorom osvetljenja koji se može prilagoditi lako svim enterijerima i prostorijama, kako privatnog, tako i poslovnog karaktera, onda je šinska rasveta savršen izbor. Ali, ne samo prilagodljivost u izgledu, nego sve karakteristike koje ima čine da bude odličan izbor za osvetljenje.
Šinska rasveta može da se podešava prema uglu gde se postavlja, a uvek ima i opciju dodavanja šina, što znači da se one mogu produžiti tako da se postavi još više sijalica, ako je to potrebno zbog jačeg osvetljenja ili veličine prostorije. Sijalice na njima se podešavaju, možete slobodno da ih okrećete, usmerite gde hoćete, tako da šinska rasveta daje mogućnost ravnomernog osvetljavanja bilo kog prostora, kao i usmeravanja svetla ka nekom delu koji iz vama znanog razloga treba da bude istaknut.
Uz sve ovo, šinska rasveta je jednostavna za montiranje, laka za čišćenje i održavanje, što su svakako prednosti koje uvek odgovaraju.

Ne zaustavite proces na primarnom izvoru svetlosti

Kada se odlučite za to koji će vam primarni izvor svetlosti biti, recimo da je to šinska rasveta, pa i pored svih njenih mogućnosti, upotpunite prostor sa još nekim, blagim izvorom svetlosti koji će doprineti prijatnijoj i intimnijoj atmosferi. To mogu da budu podne lampe, manje lampe na komodama, LED trake koje se postavljaju ispod i okolo komoda, polica na zidu i slično, tako da formiraju lepši izgled eneterijera poput detalja, a ne kao izvori osvetljenja koji su potrebni zarad vidljivosti.
Ovakav način igranja sa svetlom i osvetljenjem ume veoma lepo da izgleda i u dnevnom boravku, kuhinji i trpezariji, spavaćim sobama, kupatilu, ali i u poslovnim prostorijama različitih namena.

Pažljivo birajte boju svetla

Bela svetlost je dominantna sada u rasveti većine prostorija, jer je žuto svetlo starih sijalica polako otišlo u zaborav, osim kao dekoracija u određenim prostorijama. Međutim, bitno je da razmislite gde koja nijansa belog svetla može najbolje da deluje. Ono je prisutno u toploj, hladnoj i neutralno beloj boji. Hladno belo svetlo je odlično za prostorije gde je potrebna velika vidljivost, poput kuhinje, kupatila, dok je za dnevni boravak, sobe, uvek bolje birati topliju nijansu koja će stvoriti prijatniju atmosferu i lepši osećaj za boravak u njima.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori