Kako izabrati kuhinjsku radnu ploču?

Kako izabrati kuhinjsku radnu ploču?

Nije lako izabrati materijal i dezene radnih ploča za kuhinju iako se to čini veoma jednostavnim poslom. Danas je na tržištu prisutan veliki broj materijala, tekstura i boja, a osim prirodnih u ponudi su i veštački materijali, a ima i kombinovanih.

Ne postoje posebna niti čvrsta pravila kojih se treba pridržavati prilikom izbora radne površine. Svakako, najvažnije je kako ćete radnu površinu održavati. One se koriste svakoga dana, pa se moraju svakodnevno dobro čistiti, a pritom bi trebalo i brzo da se suše. Na taj način će njihov vek trajanja biti produžen. Prilikom odabira radne ploče mora se obratiti pažnja na njihovu otpornost, čvrstoću, ali i na teksturu, jer tokom upotrebe radne površine često kvase. Uglavnom su postavljene na visini od 85cm, ali ako je neko viši od 170cm, onda se preporučuje da radna površina bude na visini od 1m ili od oko 105cm. 

Lamerirane ili radne ploče od keramičkih pločica, pitanje je sada!

Najčeše se lamerirane radne ploče prave od iverice i uglavnom su presvučene glatkom i tvrdom laminatnom oblogom. Cena im je povoljna, a veoma se lako održavaju. U ponudi je veliki broj uzoraka i boja i veoma su dekorativne. Veoma dobro podnose toplotu, ali nisu otporne na visoku temperaturu, a nisu otporne ni na rezanje i struganje. Jednostavno se održavaju, pa ih je dovoljno oprati mokrom krpom sa malo deterdženta.

Na našim prostorima sve su popularnije radne ploče napravljene od keramičkih pločica. A to uopšte nije bez razloga, jer je u ponudi veliki broj tekstura, uzoraka i boja, pa su istovremeno i veoma dekorativne. Lako se održavaju vodom, trajne su, ali i veoma otporne. Ne smetaju im mrlje, niti oštećebha nastala rezanjem ili struganjem, a ni visoka temperatura im ne smeta. Njihove prednosti su veoma izražene u situacijama kada su radne ploče od keramičkih pločica stručno i profesionalno postavljene.

Radne površine od sintetičkih materijala

Za izradu radnih ploča od sintetičkog materijala najčešće se kroiste poliester ili akrilik. Ovi materijali su skupi, baš kao i granit, ali su veoma dugotrajni, pa onda ne iznenađuje što im je cena nešto viša. Reč je o vodootpornim materijalima, a ako nastane neka ogrebotina ili ulegnuće, ono se lako može popraviti brušenjem.

U grupu sintetičkih materijala spada i kerok. Njegov izgled varira, pa može da podseća na prirodni kamen ili na uzorke različitih tekstura i boja. Spade u veoma praktične materijale, jer svako nastalo oštečenje se može lako sanirati. Ako se izabere radna ploča od keroka, onda se može od istohg materijala ugraditi i sudopera. Tako će vaša kuhinja dobiti poseban i jedinstven izgled.

Granitne ili mermerne radne ploče za kuhinju?

Radne ploče od prirodnog kamena predviđene su za luksuzne kuhinje. Granit je najpopularniji prirodni materijal, pa su ove radne ploče na ceni. Danas su dostupne u različitim bojama i različitih nijansi. Odlikuje ih vrhunska estetika, a skoro da su i neuništive. Otporne su na visoke temperature, struganje, vlagu, rezanje, a veoma jednostavno se održavaju.

Ipak, treba znati da se radne površine od prirodnog kamena, bilo da su izabrane granitne ili mermerne radne ploče za kuhinju lako mogu razbiti. Dovoljan je jak udarac nekog težeg predmeta i eto problema. Zato se savetuje da se mermer dodatno zaštiti kako njegov izgled ne bi pokvarila tečnost koju on može da upije. U svakom slučaju, za luksuznu kuhinju jasno je da su mermer ili granit najbolji izbor.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave