Kako osigurati svoju budućnost i miran san?

Kako osigurati svoju budućnost i miran san?

Veliki broj provala u stanove, kuće, kancelarije i druge privatne objekte, govori o tome da određeni broj ljudi još uvek nije svestan na koji način može zaštiti svoj životni ili poslovni prostor.

 O nasilnim upadima uglavnom ne razmišljamo i mislimo kako se to nama ne može dogoditi, pa smo poprilično relaksirani i ne tražimo odgovarajuća rešenja. Međutim, nikad ne znate da li vas neko posmatra i upoznaje vaše navike, odlaske i dolaske, pa takve situacije mogu biti izuzetno opasne, naročito ako imate decu. Kako biste svoj stres sveli na minimum, postoje izvesna rešenja koja možete preduzeti za sopstvenu bezbednost i sigurnost svojih najmilijih.

Prva zaštita vašeg doma – ulazna sigurnosna vrata

Najčešće provale u objekte su upravo kroz ulazna vrata. Ona predstavljaju barikadu između vašeg životnog prostora i spoljašnjeg sveta, pa je potrebno razmisliti o kvalitetnoj investiciji, kao što su ulazna sigurnosna vrata. Ovaj tip vrata, osim što štite od silovitih upada, imaju i funkciju odlične toplotne i zvučne izolacije, pa sprečavaju prodore vetra, niskih temperatura, neprijatnih mirisa ili buke u vaš dom. 

Zato, ukoliko renovirate ili adaptirate svoj stan ili kancelariju, stara ulazna vrata zamenite sigurnosnim. Osim na ulazu, sigurnosna vrata se mogu montirati u bilo kojoj prostoriji, gde čuvate svoje dragocenosti i važnu dokumentaciju. 

Zamenite brave na balkonima, vratima i prozorima

Kao i kod vrata, izbor kvalitetnijih brava i njihova zamena je bitna iz više razloga. Ukoliko ste otkupili stan u kome je neko prethodno živeo, bilo bi poželjno zameniti sve brave, jer ne znate ko ima kopiju vaših ključeva. Kako se cilindrične brave najlakše obijaju, umesto njih ulažite u kodirane brave, radi veće sigurnosti. Balkonska vrata dodatno ojačajte, kao i prozore, kako biste sprečili i otežali provale, naročito ako živite ili radite na nižim spratovima. 

Osvetlite svoj životni prostor uz pomoć senzora

U periodu kada duže vreme odsustvujete od kuće zbog poslovnog puta, godišnjeg odmora ili tokom praznika, vaš dom predstavlja idealnu metu provalnika. Kako ne biste ostavili utisak da je vaš stan prazan, postavite senzore koji će se s vremena na vreme paliti i gasiti, tako da lopovi pomisle da je neko prisutan. Na taj način, svetlo će biti od pomoći da sačuvate bezbednost svog doma. 

Ukoliko koristite usluge održavanja svog stana ili kuće, tražite osobe preko preporuke

Ukoliko imate potrebu za pomoći drugih lica u obavljanju kućnih poslova, održavanju dvorišta ili raznih popravki, budite pažljivi prilikom izbora, jer ne znate ko ulazi u vaš dom. Najbolje je unajmiti osobe preko preporuka ili agencija sa visokom reputacijom.  

Ne sakrivajte ključ ispod saksija ili iznad vrata

Nikako ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata na mestima koja su više nego upečatljiva. Saksije, kamenje, sanduče ili štok od vrata, nikada nisu pravo mesto za sakrivanje ključeva. Takva skrivanja se lako otkriju, a vi rizikujete da provalnici nesmetano uđu u vaš dom. Umesto igre skrivanja, izradite rezervne kopije ključeva i podelite među ukućanima. 

Ukoliko ste ljubitelj životinja, nabavite kućnog ljubimca

Kućni ljubimci, naročito psi, predstavljaju odličnu zaštitu vašeg doma. Psi poseduju sposobnost da predosete šunjanja ispred vrata, a vi ćete se osećati sigurnije uz njega. Osim toga, odlični su prijatelji i idealno društvo za sve ukućane. 

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori