Kako urediti malu kuhinju?

Kako urediti malu kuhinju?

Srce svakog doma jeste kuhinja. Bilo da je velika ili mala, ona je mesto gde se porodica uvek rado okuplja.

U mnogim domovima kuhinja je uglavnom mala zato joj se posebna pažnja posvećuje pri uređivanju. Ako želite da je učinite vizuelno većom, onda će dobar raspored kuhinjskog nameštaja i adekvatne boje i te kako doprineti tome.

Savetuje se da birate svetlije boje za zidove, a ako su uz to i radne ploče za kuhinje svelte, onda će stvoriti iluziju većeg prostora. Kada je kuhinja mala, važno je da u nju dopire što više prirodne svetlosti. Zato nemojte kačiti roletne i zavese na prozore, jer one spečavaju da svetlost prodre u prostor. Uvek možete nabaviti posebne folije koje su namenjene za prozore i koje će propustiti dovoljno svetlosti, a uz to omogućiti dovoljno privatnosti.

Neka vam mašta posluži pri uređenju enterijera. Ako su kuhinjski zidovi prazni, onda ih ukrasite raznim stalcima za pribor ili okačite neko posuđe. Na taj način ćete uštedeti na prostoru, a zid više neće biti prazan.

Svetlije boje za manje kuhinje

Kada je površina kuhinje mala, onda treba birati svetlije boje za zidove. Takođe, savetuje se da se biraju horizontalne linije, jer one čini da prostorija izgleda vizuelno veće. Za sve one koji baš i ne vole da ekperimentišu, preporuka je da se beli zidovi malo omekšaju, pa da se umesto bele koriste pastelne boje ili neke nežne nijanse. Plafon bi trebalo okrečiti u neku svetliju nijansu, jer će na taj način kvadratura kuhinje izgledati veće. Ako je prostorija niža, onda izvucite vertikalne linije, a za plafon takođe svetliju nijansu izaberite i automatski će prostorija biti viša.

Dizajneri napominju da plafon ne treba nužno da bude svetlijih boja. Ako se na plafon doda neki detalj poput dekorativne nalepnice, neobične boje ili crteža onda će pri pogledu na gore biti stvorena iluzija da je kuhinja mnogo veća nešto što ona zaista jeste.

Kako izabrati kuhinjski nameštaj?

Jasno je da za malu kuhinju pre svega treba birati svetle boje, ali šta je sa kuhinjskim nameštajem? E pa ako su boje zidova svetlije, onda i nameštaj treba da bude ceo takav. Brojne su kombinacije za uređenje kuhinje, a od želje ukućana zavisi koje će idejno rešenje prevagnuti. Ipak, dovoljni su mali zahvati kako bi se stiglo do velikih promena. Stoga, ako je vreme da se stare roletne zamene, onda umesto roletni stavite zavesu koja će biti neke jarke boje i na taj način stvorićete kontrast kojim će se ovaj deo kuhinje posebno akcentovati.

Ranije su kuhinje građene po principu otvorenog prostora, jer su se dalje nastavljale na dnevni boravak ili trpezariju. Ako imate takvu kuhinju, onda pažljivo birajte kuhinjski nameštaj. Preporuka je da nabavite nameštaj koji se do samog plafona prostire, a namirnice ili posuđe koje ređe koristite možete odložiti na najviše police. 

Za male kuhinje poželjan je multifunkcionalan nameštaj, jer on ne zauzima mnogo prostora. U tom slučaju može da posluži sto na rasklapanje ili nameštaj koji se lako sklapa i koji može da se pomera, jer osim što je ovakav nameštaj praktičan, on je i elegantnog dizajna i štedi prostor.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori