Koji materijal izabrati za radne ploče za kuhinje?

Koji materijal izabrati za radne ploče za kuhinje?

Da li razmišljate o renoviranju kuhinje ili planirate kupovinu nove?

Da li razmišljate o renoviranju kuhinje ili planirate kupovinu nove? Pored kuhinjskih elemenata i uređaja, takođe je važno pametno odabrati radnu površinu. Radne ploče za kuhinje ne samo da će uticati na ukupan izgled kuhinje, već joj daju poseban pečat. Danas su kupcima na raspolaganju brojne mogućnosti, a od budžeta zavisi koje ćte radne ploče izabrati. A pre kupovine otkrijte koja se radna ploča najbolje uklapa u vaš kuhinjski prostor.

Drvene radne ploče za kuhinje

Drvo je ubedljivo najčešći materijal koji se koristi za izradu radnih ploča. Reč je o netoksičnom i kvalitetnom resursu. U svakom slučaju, ako vam se nijansa ne uklapa, uvek možete da zamrljate i lakirate površinu ili da je obojite prema nijansama koje dominiraju u vašoj kuhinji.

A koje su prednosti drvene radne ploče za kuhinje?

Drvo je dostupno u raznovrsnoj paleti zrna, boja i tekstura. Prirodne varijacije unutar samog materijala daju drvetu njegovu prepoznatljivu privlačnost. Veoma se dobro prilagođava i u tradicionalnim i modernim stilovima. Iako čišćenje poliranog drveta nije težak zadatak, izbegavajte visoko jaka hemijska sredstva za čišćenje.

Nekvalitetne drvene radne površine mogu imati udubljenja, pa se pri kupovini mora pripaziti na izbor drveta. Promena nivoa vlažnosti može oštetiti jezgro i površinu drveta, zato je neophodno često poliranje kako bi se održala ravna i glatka tekstura.

Laminatne radne ploče za kuhinje

Kako je masivno drvo sklono oštećenju, često se daje prednost laminatima. Laminati su tanki listovi međusobno stisnuti, a reč je o slojevima plastične smole, papiru sa štampanim slojem različitih uzoraka ili dizajna i prekrivaču žilavog plastičnog filma.

Za ugradnju takvih površina kao podloga koriste se kompozitni proizvodi poput šper ploče i iverica. Ove podloge su povoljije od onih koje se izrađuju od punog drveta.

Mogu biti mat, a ima i onih koji su visokog sjaja, a u ponudi su takođe i jednobojne, gde svaki sloj lista u laminatu ima isti uzorak i boju. Laminatne radne površine su izdržljive i pristupačne. Njihova površina se ne troši, grebe ili bledi lako i ne zahteva ponovno poliranje. Prilično su otporni na vlagu, a čišćenje njihove površine je mnogo jednostavnije jer su obloženi tankim prozirnim slojem.

Međutim, ako se ne instaliraju pravilno, ivice laminata se obično odlepljuju. S obzirom da su laminati izrađeni od smola na bazi plastike i papira kompresovanog pod visokim pritiskom, oni su neobnovljivi materijal.

Radne površine od nerđajućeg čelika i aluminijuma

Ako odaberete radne ploče od nerđajućeg čelika ili aluminijuma, treba da imate da umu da je reč o veoma jakim i izdržljivim materijalima. Međutim, ovo je skuplja opcija. Takođe, ove materijale možete kombinovati sa staklom kako bi vaša kuhinja dobila glamurozan izgled. Metali se mogu pohvaliti jedinstvenim izgledom. Obrađeni metal je čvrst, otporan na rđu i otporan na mrlje. Na njega ne utiče toplota i vlaga. Lako se riba i čisti, pa na metalnu radnu površinu ne deluje prljavština izazvana začinima i prženjem koja se taloži u kuhinjama.

Ovi materijali su dostupni u ograničenom rasponu boja. Na metalnim površinama vrlo se jasno vide mrlje od ulja i otisci prstiju, a skloni su i udubljenjima i ogrebotinama.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori