Okrugli tepih ili pravougaoni? Kako izabrati idealni tepih koji će se savršeno uklopiti u postojeći enterijer

Okrugli tepih ili pravougaoni? Kako izabrati idealni tepih koji će se savršeno uklopiti u postojeći enterijer

Uređujete svoj dom, stigli ste do same završnice. Pred vama su nove dileme kao na primer koji oblik tepiha je idealan za vaš dom.

Uređujete svoj dom, stigli ste do same završnice. Tekstilni detalji, tepisi i zavese su ostali da kompletirate izgled. Međutim, iako ste blizu kraja ne osećate se baš mnogo lakše, jer su pred vama nove dileme kao na primer koji oblik tepiha je idealan za vaš dom. Potrudićemo se da vam ovim tekstom bar malo pomognemo i uputimo o čemu biste trebalo da mislite kada krenete u kupovinu.

Tri faktora za izbor tepiha

Postoji nekoliko stvari o kijima treba voditi računa prilikom odabira tepiha, ali tri su se nekako izdvojile. Najpre je bitna veličina tepiha. Bilo da kupujete okrugli tepih ili pravougaoni, vrlo je važno da pre odlaska u salon izmerite dimenzije poda koji bi trebalo da pokriva tepih. On ne bi trebalo da bude premalen, ali ni previše velik, kako ne bi progutao prostor. Dovoljno je da ide do nameštaja, na primer ugaone garniture, pa čak i vrlo malo ispod nje, ali ne skorz do zida. Uvek morate ostaviti deo poda slobodan, kako bi prostor mogao da diše. Ukoliko između sofe i fotelje ili ispred ugaone garniture imate okrugli klub stočić, okrugli tepih je pravi izbor za vas. 

Ne kombinujte različite geometrijske oblike, jer možete da sami sebi stvorite konfuziju, kako vizulenu, tako i u glavi. Isto pravilo važi i za pravougaone ili četvrtaste stočiće. Kada je o boji, drugom faktoru reč, tu se vodite pravilom manje je više. Ako je prostorija već dovoljno šarena, obavezno uzmite tepih u jednoj boji. Neutralne nijanse su idelane. 

Za svedene i neutralne boje u prostoru, monotonija se može razbiti jarkim ili šarenim tepihom. Bilo da je okrugli tepih ili pravougaoni, boja je podjednako važna, kao i oblik. U zavisnosti od materijala od kog je izrađen nameštaj u vašem domu, zavisiće i tekstura tepiha. Ovde se vodite pravilom suprotnosti. Glatki materijali idu dobro sa reljefnim teksturama tepiha. Tako ako imate kožnu garnituru i okrugli stočić, možete izabrati okrugli tepih, koji je vunen i mekan.

Trpezarija je izazov za izbor tepiha

Kako je trpezarija po pravilu jedna od najfrekventnijih prostorija u domu, jasno je zašto je izazov naći idealan tepih za nju. Ukoliko je vaša trpezarija kvadratnog oblika, onda bi trebalo da pronađete i takav tepih. Ono što je važno da loša kombinacija za kvadratnu trepazariju nije ni okrugli tepih. Naravno, idelana je ukoliko je prostorija zaobljena. Za pravougaonu, birajte tepih istog oblika. 

Kada je o teksturi reč, možda bi najbolje bi da uzmete niskopodni tepih, pljostnatog tkanja. Česta prosipanja hrane, mrve lakše će se ukloniti sa takvih tepiha, nego sa čupavih, pa čak i vunenih, mekanih. Ravnotkani, pa čak i plastificirani su odličan izbor. Kada je o boji reč, izbegavajte bele i neutralne nijasne, koje se lako prljaju, bilo da je reč o okruglom tepihu ili pravougaonom. Kao prvi faktor, naveli smo veličinu. Da biste bili sigurni koja veličina je potrebna izmerite trpezarijski sto. Tepih bi trebalo da bude toliko velik da kada se stolice izvuku ne spadaju sa njega. Zato pokušajte ovaj mali eksperiment i dobićete tačnu dimenziju koja vam treba, bez obzira da li kupujete okrugli tepih ili neki drugog oblika.

Avatar
LjiljanaB
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave