Praktičnost i estetika u jednom predmetu

Praktičnost i estetika u jednom predmetu

Renoviranje i adaptacija životnog prostora je posao koji zahteva veliku stručnost, ali i kreativnost.

Uklapanje materijala različitih osobina, boja i tekstura sa veličinom prostora, prirodnim osvetljenjem i dimenzijama nameštaja zahteva vešto oko i dosta uloženog vremena i finansijskih sredstava, ali je krajnji rezultat unikatan. 

Suština doma je da obiluje toplinom, harmonijom i osećajem prijatnosti osoba koje u njemu žive. A sve to se najbolje može postići ulaganjem u komade nameštaja i predmete koji će biti večni. Takvim komadima pripadaju i sobna vrata, nenadmašna po svojoj funkcionalnosti i lepoti. 

Sobna vrata su neophodna u svakom životnom prostoru. Osim što predstavljaju svojevrsne prolaze iz jedne prostorije u drugu, vrata su i izvrsni toplotni i zvučni izolatori, idealna zaštita od radoznalih pogleda, prirodni otvori za ventilaciju i osvetljavanje, ali i lepi i dekorativni predmeti koji domu pružaju jedinstven ugođaj i unose toplinu u enterijer. Zato je izbor odgovarajućih sobnih vrata bitan, jer lepo uklopljena vrata u ostatak prostora estetski dopunjuju unutrašnjost i usklađuju se sa ostalim elementima enterijera. Za one smelije i stručnije, igranje različitim stilovima pri adaptiranju doma je čak i poželjno, ali ipak treba imati mere u svemu, pa tako i u uređenju. 

Prilikom izbora sobnih vrata, uglavnom se pažnja obraća na stabilnost, kvalitet i vrstu materijala od kojih se vrata izrađuju. 

Najčešći izbori vrata – drvo, pvc, aluminijum ili medijapan sobna vrata

Materijal od kojih se izrađuju sobna vrata utiče na celokupni izgled enterijera. U kombinaciji sa odgovarajućim dizajnom, sobna vrata mogu doprineti klasičnom i elegantnom ili modernom i urbanom stilu vašeg doma. 

U skladu sa veličinom prostorija, možete birati jednostavna ili reljefna vrata, sa otvorenim staklenim delom, pravolinijska ili u obliku luka itd. 

Drvena sobna vrata predstavljaju masivne komade, izvrsnog kvaliteta, prirodne boje i teksture, koja će vašem prostoru pružiti klasičan i elegantan izgled. Lepota drvenih vrata najbolje se ističe lakiranim premazom, koji će istaći lepotu svake linije i šare drveta. Ukoliko volite neutralni stil, sobna vrata se mogu prefarbati u belu boju, koju je najlakše kombinovati sa ostatkom nameštaja. 

Medijapan sobna vrata poseduju čvrstinu i otpornost, pa su ujedno i najidealniji izbor većine ljudi. U ponudi su modeli različitog dizajna, boja i oblika, koja će uneti moderni stil u vaš životni prostor. 

Sobna pvc i aluminijumska vrata najčešći su izbor za poslovne prostore. U stambenim jedinicama, retko se ugrađuju unutar enterijera, prvenstveno zbog estetike i uklapanja u enterijer. 

Oblik sobnih vrata birajte prema nameni i veličini prostorije

Za dnevne boravke i trpezarije izbor sobnih vrata može biti raznovrstan, kako po dizajnu, tako i po dimenzijama. Uglavnom se postavljaju jednokrilna vrata, ali, ukoliko postoji mogućnost i dvokrilna dolaze u obzir. Ukoliko su navedene prostorije manjih dimenzija, savršen izbor mogu da budu i klizna vrata, koja čuvaju svaki kvadrat prostora, a pritom izgledaju i veoma lepo i moderno. Sobna vrata sa ukrasnim i reljefnim staklom češći su izbor kuhinjskih i trpezarijskih vrata, gde vam je potrebno više prirodnog svetla. 

Sobna vrata koja se izrađuju u dimenzijama koja nisu standardna, uglavnom se rade uzimanjem mera na licu mesta. Preporuka je da to ne radite sami, već da konsultujete određenu firmu koja se bavi proizvodnjom vrata ili majstore iz iste branše. 

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave